Välståndet har byggts av vanliga människor

Alldeles nyligen gick den norske musikern och låtskrivaren Håkon Banken bort, 69 år gammal.

Jag inser att många som läser den här texten aldrig hört tala om Håkon Banken, eller lyssnat till någon enda av hans sånger om livet på gränsen mellan Norge och Värmland under 1960- och 70-talen.

För publiken i västra Värmland, västra Dalarna och naturligtvis Hedmark i Norge behöver han dock knappast någon presentation.

Till er andra kan jag bara säga att Banken antagligen är det närmaste Skandinavien kommit äkta countrymusik. Sångerna handlar om bilar, jäntor och drömmar, men ännu mer om stenhårt arbete i skogen och klassamhällets allra mest konkreta uttryck. Och - naturligtvis - om naturen.

Sentimentalt

När Håkon Banken i texten till Finnskogens dronning liknar en kvinnas vid den brusande Klarälven och den stilla Kindsjön är det förstås sentimentalt. Men handen på hjärtat, vem är inte svag för lite sentimentalitet.

Ändå är det som skildrare av ett folkhem på väg att realiseras som jag kommer att fortsätta att lyssna på Håkon Banken. Välstånd har trots allt aldrig byggts av stora makthavares ord, utan av vanliga människors slit. Sångerna berättar om drömmar som kanske, kanske kan förverkligas genom riktigt hårt arbete.

"Der sleit jeg som en tulling, blandt furu, gran och sten", sjunger Banken i "Tømmer Og Luksus".

Den handlar om ett bilköp i Karlstad för 50 år sedan, men också om alla känslor som var förknippade med det.

Ofta handlar drömmarna om materiella ting, som stora bilar och tuffa skinnjackor från Malung. En bild av ett konsumtionssamhälle som inte riktigt hunnit etablera sig, i alla fall inte i den ständiga utkant som gränstrakterna och Finnskogen utgör.

Älskad och erkänd

Men ännu mer handlar det kanske om att bli erkänd, och älskad. Bilarna, kläderna och allt det andra är verktyg för att förverkliga sig. På den punkten har mycket lite förändrats.

I Bankens sånger framstår Sverige fortfarande som ett slags glimrande drömrike, i alla fall i jämförelse med fattigdomen i Norge. En bil från Värmlands län - S stod det på skyltarna - kunde vara en statussymbol på Flisas gator.
Det var en tid när den svenska industrin - inte minst textil och skinnindustrin - och skogsbruket ropade efter arbetskraft.

Aino Trosell ger oss hela berättelsen i sin fantastiska bok "En gränslös kärlekshistoria".

I dag är förstås allt det där väldigt annorlunda. För norrmännen på gränsen har Sverige blivit det billiga landet dit man åker för att shoppa kött och alkohol till vrakpriser.

Kanske kommer några av dem även i fortsättningen att spela Håkon Bankens låtar på den blinkande bilstereon.

Följ ämnen i artikeln