Mejla

Pernilla Ericson

Hyckleriet i katolska kyrkan saknar gränser

Ny bok: Präster köper sex

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Dåvarande påven Johannes Paulus II höll möte med amerikanska kardinaler 2002, och tog då upp övergreppen inom kyrkan på toppmötet.
Foto: AP
Dåvarande påven Johannes Paulus II höll möte med amerikanska kardinaler 2002, och tog då upp övergreppen inom kyrkan på toppmötet.

Få samhällen är så slutna som Vatikanen, som eliten inom den katolska kyrkan. Men bit för bit har fasaden börjat krackelera. Det började med de omfattande rapporterna om övergrepp, tusentals barn som utnyttjats sexuellt av skenheliga män i prästrock. Även nunnor har drabbats, vilket påven har tvingats medge.

Det var inte bara omfattningen av övergreppen som skakade världen, utan hur systematiskt problemet tystats ner. Hur det först när skandalen var ett faktum börjat vidtas små steg för att stoppa förövarna.

Bok som får katoliker att kippa efter andan

Nu kommer en bok som en gång för alla sparkar upp dörren och blottar katolska kyrkans dubbelmoral. “In the closet of the Vatican – Power, homosexuality, hypocrisy” av sociologen Frédéric Martel. Det är ett omfattande arbete som byggt de 600 sidorna. 1500 intervjuer i 30 länder, med kardinaler, biskopar, monsignori, ambassadörer och många fler inom kyrkan, med ett stort researchteam.

Därtill har Frédéric Martel intervjuat unga män som säljer sex. Här kommer en av de delar i boken som lär få läsare att kippa efter andan: Martel återger hur prästerna i skytteltrafik besöker gatuprostituerade kring järnvägsstationen Termini i Rom.

Prästerna föredrar vita framför svarta pojkar, berättar gatuprostituerade Gaby. Papperslösa, utan asyl, är ett tryggt val. De är rättslösa. Pojkar plockas också upp med taxi och körs till Vatikanen, avslöjar Martel.

Celibatlöfte som är en fasad

Det är en berättelse om celibatlöftet som är en fasad. Det är också en skildring av män som har sex med män i en rörelse som ser detta som en synd. Frédéric Martel konstaterar att Vatikanen är ett av de största gaysamhällena i världen.
“Även om homosexualitet är regel och heterosexualitet undantag i det katolska prästerskapet, betyder det inte att den är accepterad som kollektiv identitet.”

De här vittnesmålen ska läsas mot det faktum att katolska kyrkan fört en ivrig kamp mot kondomanvändning, till och med när aids-epidemin plågat världen som mest. Hyckleriet är gränslöst. I Sverige skriver katolska kyrkan: “Eftersom kyrkan menar att sexuell samvaro hör hemma inom äktenskapet mellan en man och en kvinna, är homosexuella kallade att avstå från sexuella handlingar.”

Kvinnorna inom katolska kyrkan har låg ställning. Det är en kyrka som med enorm kraft motarbetar sexualundervisning, som med sitt inflytande lyckas förneka kvinnor abort i Europa och övriga världen. Underbart att Vatikanen samlar ett gaysamhälle – men kyrkans politik försvårar för homosexuella i världen.

Dubbelmoralen skadar människor på många sätt. Det är dags att ställa eliten inom katolska kyrkan till svars. För nu är garderobsdörren öppen.

Av: Pernilla Ericson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.