Äldre kvinnor får ragga på hemmet

Kvinnor mitt i livet kan tycka att det mesta är ojämställt.

Den verkliga orättvisan kommer dock att drabba dem först senare i livet. I SVT:s Rapport beskriver Birgitta Ljungqvist det som "den bittra sanningen rakt i ansiktet".

Efter ett helt arbetsliv får hon 10 000 kronor i månaden. Hyran går på 6 000 kronor och resten ska hon leva på.

Som pensionärer lever kvinnor och män i helt olika ekonomiska verkligheter, konstaterar fackförbundet Kommunal i en ny stor rapport.

Kommunals kvinnor får i genomsnitt 11 500 före skatt medan förbundets män får nästan 4 000 kronor mer. Precis som undersköterskan Birgitta Ljungqvist har kvinnorna haft låglönejobb. När barnen kom stannade de hemma några år för att sedan gå tillbaka på deltid. Barnomsorgen var dåligt utbyggd så de fick pussla sig fram, men det fick gå.

– Man var evigt ung fram tills pensionen, sedan kom den bittra sanningen, konstaterar Birgitta Ljungquist.

För när barnen väl vuxit upp har många kvinnor haft svårt att hitta heltidsjobb. De har alltid tvingats stå stand-by på samhällets arbetsmarknad.

De tar hand om barnen, jobbar i vården och när föräldrarna blivit dåliga och hemtjänsten inte räcker till, då får de gå hem igen. I dag har 140 000 kvinnor gått ner i tid eller slutat sina jobb för att ta hand om sina föräldrar.

Ett ojämställt yrkes- och familjeliv har sitt pris och det är kvinnorna som får betala. Bland de kvinnor som varit med i Kommunal är sju av tio beroende av garantipension, det vill säga det grundskydd som betalas ut till dem som haft små eller inga inkomster under livet.

Många kvinnor skulle inte klara sig utan sin man. "Skulle jag vara ensam skulle det inte gå", säger en kvinna i rapporten. Kommunals ordförande Annelie Nordström konstaterar krasst att kvinnor med enbart garantipension inte har råd att skilja sig. De blir livegna på gamla dar och är de ensamma, då får de ragga på hemmet. Dagens pensionssystem kräver tvåsamhet.

Det här är ovärdigt. Samhället måste trygga även kvinnors ålderdom. Kommunal kräver rätt till heltid. Kvinnolönerna måste höjas, pensionssystemet ses över. Men viktigast av allt är att skapa ett samhälle som är jämställt från början. En rättvist delad föräldraförsäkring är grunden. Regeringen har föreslagit ännu en pappamånad, men nu ser det ut att bli bråk om förslaget.

Vänstern hotar att stoppa pappamånaden för att regeringen valde att vända sig till Folkpartiet. Och medan manliga partiledare bråkar om en futtig månad går nästa kvinnogeneration i fattigpension.

Följ ämnen i artikeln