Ohälsan är vår största fråga

3 JANUARI 2015. OHÄLSAN.

Miljöaktivister, bankdirektörer och försvarspolitiker får ursäkta, men den stora frågan i svensk politik på 2000-talet har varit sjukförsäkringen.

De första åren brottades ­socialdemokratiska regeringar med växande ohälsotal i spåren av 90-talskrisen.

Därefter har alliansregeringens brutala sjukförsäkrings­politik utgjort en ständig grundton i debatten. ­Aftonbladet skrev om ”nya tuffa Sverige”. Rapporterna om hur sjuka ­nekades ersättning höll på att kosta Reinfeldt och Borg jobbet i valet 2010.

’Oroväckande utveckling’

På en punkt har de politiska ansträngningarna lyckats. Ohälsotalet, det mått som ­används för att beskriva sjukfrånvaron, har verkligen minskat.

År 2002 hade Sverige ett ­ohälsotal på 43 dagar, och sammanlagt över 800 000 personer var antingen sjukskrivna eller förtidspensionerade.

I dag är ohälsotalet nere på 27,3 dagar.

Men vi har knappast blivit friskare, och priset har varit högt. Inte minst alliansens utförsäkringspolitik har drabbat många hårt.

Allt ansvar har lagts på de ­sjuka och inget på arbetsgivare eller arbetsmiljöer som skadar människors hälsa.

Sjuka, som skyfflas fram och tillbaka mellan Försäkrings­kassan och Arbetsförmedlingen, framstår på många sätt som själva monumentet över en misslyckad politik.

Sedan 2008 har 90 000 personer utförsäkrats, och eftersom Sverigedemokraterna röstade igenom den borgerliga budgeten beräknas ytterligare drygt 13 000 personer drabbas i år.

Och som om inte detta vore nog stiger åter ohälsotalen. Försäkringskassan räknar med att kostnaderna ökar med drygt tre miljarder bara i år.

– Det är en oroväckande utveckling, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll till Svenska Dagbladet.

Hon kommer inte bara att tvingas bygga upp förtroendet för sjukförsäkringen. Strandhäll måste dessutom åter ta i tu med ohälsans stigande kostnader.

Ska lämna förslag

I slutet av den här månaden ska den parlamentariska socialförsäkringsutredningen lämna sina förslag till regeringen.

Utredningen tillsattes 2010, och även om det inte är hela sanningen skulle den som vill vara elak kunna säga att det handlade om att försöka lägga lock på debatten.

I så fall är det nu dags att ­lyfta på det locket.

Ohälsan är fortfarande en av politikens viktigaste frågor.

Följ ämnen i artikeln