Wanja, säg inte nej

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-04

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

ordförande i europa Här väljs Wanja Lundby-Wedin till ordförande i Europafacket. Hon håller i klubban när Europafacket i dag och i morgon diskuterar arbetsvillkoren i EU.

4 mars 2008. Utvidgningen av EU har ökat säkerheten kring Östersjön. Ekonomin runt havet växer så det knakar, levnadsvillkoren i de forna kommunistdiktaturerna blir snabbt bättre.

Nu står länderna på Balkan i tur. Kroatien kan slutförhandla om sitt medlemskap hösten 2009, under det svenska ordförandeskapet. Om dörren till EU stängs ökar däremot risken för nya krig i det forna Jugoslavien.

Därför är det viktigt att pröva argumenten noga när det nu dyker upp krav som skulle försena nästa utvidgning. Socialdemokraterna Morgan Johansson och Bo Bernhardsson skrev i gårdagens Dagens Nyheter att Sverige inte bör godkänna det nya EU-fördraget förrän ”Vaxholmsfrågan är löst”. Utan ett nytt fördrag blir det inga nya medlemsländer.

EU har betytt mycket för bättre arbetsvillkor i Europa, inte minst för jämställdheten mellan män och kvinnor. Men EG-domstolens beslut efter konflikten i Vaxholm och i det finska Viking-målet har skapat oro om vad som gäller. Under vilka förutsättningar kan facket använda stridsåtgärder mot utländska företag?

Kräva ändringar av lagen

Reglerna om tillfälligt arbete utomlands finns i EU:s utstationeringsdirektiv. Det ligger nära till hands att kräva ändringar av den lagen och bättre villkor för de anställda i bemanningsföretag.

Några sådana förslag kommer inte Johansson och Bernhardsson med. De angriper bara EU:s grundlag, utan att berätta på vilket sätt som fördraget är huvudproblemet eller hur det borde ändras.

Det gjorde inte heller Europafackets generalsekreterare John Monks i EU-parlamentet förra veckan. Hans förslag om en ”socialklausul” var diffust. Tänker Europafackets styrelse som möts i dag verkligen kräva en omförhandling av den nya grundlagen?

Dessutom har domstolen dömt efter det gamla EU-fördraget, inte efter det nya där sociala frågor får en starkare ställning bland annat genom att rättighetsstadgan görs juridiskt bindande. Det ter sig något märkligt att stoppa ett fördrag som ger löntagarna en starkare ställning.

Särskilda förutsättningar

Det återstår också att se var domstolen hamnar nästa gång. Konflikten i Vaxholm hade sina särskilda förutsättningar. Det är inte omöjligt att fackföreningarna kommer att se mer positivt på kommande domar om arbetsmarknaden.

LO:s linje har varit att kräva förändringar av svenska lagar och av de EU-direktiv som direkt påverkar villkoren för utländska arbetare. Det är en klok inställning. Att lägga kraften på en kamp mot EU-fördraget minskar det politiska trycket i frågor som är viktigare för facket.

Skulle socialdemokratin mot förmodan hamna på en annan linje och kräva en omförhandling av fördraget får Mona Sahlin en svår situation att hantera inför valet 2010. Då blir hon den som försökte bromsa EU:s utvidgning när den borgerliga regeringen drev på.

ME

Följ ämnen i artikeln