Så skapar man motsättningar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-28

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Samhället abdikerar från sitt ansvar.

Fredag 28 mars 2008. När den tidigare utrikesministern Lena Hjelm-Wallén strax efter regeringsskiftet lämnade över utredningen ”Arbetskraftsinvandring till Sverige” markerades något viktigt. Alla partier ville att Sverige skulle ha Europas mest generösa regler för arbetskraftsinvandring.

Det hade kunnat vara grund att bygga politisk enighet på. En möjlighet de borgerliga partierna tillsammans med miljöpartiet försatt i utredningen, och som migrationsminister Tobias Billström i går återigen försatt när han presenterade regeringens lagrådsremiss.

Arbetsgivarna styr

Det ska bli lättare att rekrytera personal från länder utanför EU. Tidsgränserna för arbetstillstånden förlängs. Det ligger helt i linje med utredningens förslag. Men till skillnad från majoriteten av utredningen vill regeringen lägga hela rätten att avgöra om det råder brist på arbetskraft på arbetsgivarna. Dagens myndighetsprövning avskaffas. Samhället abdikerar från sitt ansvar.

Många utnyttjas redan i dag

På en arbetsmarknad där många redan i dag skamlöst utnyttjas kommer det att öppna för nya problem. Dessutom riskerar arbetsgivarnas oinskränkta makt att bli ytterligare ett hinder för arbetet med att integrera de stora grupper som i dag stängs ute från arbetsmarknaden.

Dessutom tänker sig regeringen att luckra upp gränsen mellan arbetskraftsinvandring och asylsökande. I förlängningen skulle det kunna hota legitimiteten för hela asylsystemet.

Den politik regeringen, med miljöpartiets stöd, tänker genomföra skapar motsättningar mellan partierna. Men värre, den riskerar också att fördjupa motsättningar i det svenska samhället.

IP

Följ ämnen i artikeln