Elon Musk måste ta seden dit han kommer

Tesla vägrar skriva svenskt kollektivavtal

En Tesla som laddas i Törö.

Tesla är antagligen världens mest uppmärksammade företag de senaste åren. Den kontroversiella ägaren Elon Musk skapar ständigt rubriker. Men framför allt har företaget gått i spetsen för det mest synliga exemplet på hållbar omställning, elbilarna på våra gator.

En Tesla utanför förortsvillan har helt enkelt blivit en symbol för ansvarstagande och klimatmedvetande.

Nu berättar bland annat Dagens Arbete att företaget hamnat på kollisionskurs med den svenska fackföreningsrörelsen. Det finns nämligen en annan sida av Elon Musks drömbygge. Tesla vägrar att skriva kollektivavtal för sina anställda. Inte bara i Sverige utan i hela världen.

Oorganiserade arbetare

Arbetarna på fabrikerna i USA är oorganiserade. De tyska facken har misslyckats med att få ett avtal för den europeiska fabriken. Och i Sverige handlar konflikten om ungefär 120 mekaniker på Teslas verkstäder.

Nu kan de tvingas gå ut i strejk för att få samma villkor som nästan alla andra på den svenska arbetsmarknaden.

Det är anmärkningsvärt. Strejker är ovanliga i Sverige, och strejker för att alls få till ett avtal ännu ovanligare.

IF Metall, det fack som organiserar bilverkstäder, träffar varje år hundratals hängavtal med företag. Bara enstaka gånger behöver man varsla. Stridsåtgärder är ännu ovanligare.

Dramatisk händelse

Att ett stort och profilerat företag som Tesla vägrar att anpassa sig till den svenska arbetsmarknaden är en dramatisk händelse.

Det handlar förstås om de anställda. Kollektivavtalet styr inte bara löner. Det innebär till exempel också ett försäkringsskydd för de som arbetar.

Det handlar om konkurrensen. Om ett företag tar sig rätten att välja bort anställningsvillkor för sina medarbetare kommer andra snart att tvingas följa efter om man ska tävla på lika villkor.

Har gjort Sverige starkt

Och det handlar faktiskt också om hur vi vill att det svenska samhället ska se ut. Vi har väldigt lite lagar om hur arbetsmarknaden ska fungera. I stället är det fack och arbetsgivare som gör upp. Det har gjort Sverige starkt, och det gör Sverige starkt.

Elon Musks fackföreningsfientlighet hotar allt det där.

IF Metall har varit tålmodiga. De första kontakterna togs redan 2017. Det senaste året har dock samtalen legat på is. Tålamodet är slut. Det är därför IF Metall nu talar om strejk.

Teslas varumärke handlar om hållbarhet. Det borde också gälla de anställdas villkor och arbetsförhållanden. I Sverige regleras det som sagt i kollektivavtal. Musk måste helt enkelt ta seden dit han kommer.

Följ ämnen i artikeln