Vi shoppar rysk gas som om invasionen inte hänt

Borde ha svårt att se Zelenskyj i ögonen

I dag är det två år sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina. Sedan dess har EU klubbat otaliga sanktionspaket för att försvaga den ryska ekonomin. Vi har skickat försvarsmateriel, utbildat ukrainska soldater, tagit emot flyktingar och stöttat landet ekonomiskt.

Totalt 138 miljarder euro har lagts på bistånd i olika former, enligt EU-kommissionens egna siffror.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Nytt sanktionspaket

I dag klubbar EU ett trettonde sanktionspaket. Den svenska regeringen tillkännagav också ett rekordstort stödpaket på 7,1 miljarder kronor tidigare i veckan. I det ingår bland annat artilleriammunition, luftvärnssystem och marina resurser.

Samtidigt har Försvarsmakten varnat för att man inte lyckas ersätta materiel i samma takt som den skänks bort. Priserna går upp, efterfrågan är stor och produktionstakten för låg.

Köper rysk gas

Trots allt detta fortsätter EU-länderna samtidigt att pumpa in pengar i den ryska krigskassan via andra vägar – framför allt den ryska gasen. Enligt Centre for Research on Energy and Clean Air har EU de senaste två åren köpt gas av Ryssland för över 80 miljarder euro. En del har till och med ökat importen under samma period.

Först 138 miljarder euro i stöd till Ukraina, sedan 80 miljarder till Ryssland. Och det är bara för gasen. Ryssland har tjänat över två miljarder euro på sin aluminiumexport under kriget. Och vi låter fortfarande ryska staten vara med och driva våra kärnkraftverk.

Krigstrött Europa

Hoppet börjar också tryta bland EU-medborgarna. En undersökning gjord av European Council on Foreign Relations med 17 023 svarande visar att bara en av tio fortfarande tror att Ukraina kan vinna kriget. Forskarna säger att det till stor del beror på det sviktande stödet i USA, där presidentkandidat Donald Trump gjort att ett stort stödpaket fastnat i kongressen.

Sammantaget 41 procent av de tillfrågade tycker att EU borde pressa Ukraina till att förhandla med Ryssland, något som president Volodymyr Zelenskyj sagt blankt nej till.

Men resultaten av undersökningen är inte bara dystra. Av svenskarna vill 50 procent att Europa ska hjälpa Ukraina att ta tillbaka ockuperade områden. Det är den största andelen i de tolv länder som var med i undersökningen.

Det finns mycket kvar för EU att göra. Men vi kan vara stolta över att ha stöttat Ukraina i två år. Det får inte svikta nu.