Inte konstigt att folk  köper Trumps budskap

USA:s president Donald Trump försöker bygga en koalition mellan protektionister och skattesänkare.

30 januari 2017

Donald Trump

I veckan lanserade The Barack Obama Foundation sin nya hemsida. ”Jag ber er att tro. Inte på min förmåga att skapa förändring – utan på er egen” står det i idealistiska bokstäver mot bilder av Obama. En snabb titt på stiftelsens styrelse ger en annan bild.

”Jag ber er att tro. Inte på min förmåga att skapa förändring – utan på Wall Streets och lobbyisternas”

Här finns den tidigare chefen för banken UBS som på sin tid betalade ut 1,5 miljoner dollar i ”talararvode” till Bill Clinton samtidigt som Hillary Clinton var utrikesminister. Och här finns den vanliga samlingen av riskkapitalister och Wall Street-nissar.

Just nu är det emellertid Donald Trump som levererar den ena förändringen efter den andra: murar mot Mexiko, upprivna handelsavtal och visumrestriktioner. Allt kom i en strid ström under veckan. Apropå Wall Street så älskar Wall Street den nye presidenten. Den amerikanska börsen har mer eller mindre glädjerusat sedan Trump blev vald.

I veckan gick Dow Jones över 20 000 punkter, ett rekord och inte ens när presidenten satte sin signatur på pappret som ska avsluta USA:s deltagande i handelsavtalet TPP hände
i sammanhanget särskilt mycket. Lite protektionism får man väl tåla, verkar börsen tänka.

Wall Streets kärlek till Trump är ny. Finansvärlden gillade inte Trump när Trump var affärsman. De slutade göra affärer med honom för decennier sedan. I hög grad stödde finansvärlden Hillary Clinton (se tidigare punkt om talararvoden till Bill Clinton) men nu har Wall Street alltså ändrat sig.

Donald Trump vill sänka bolagsskatten. Hurra! Lägga en miljard dollar på att rusta upp amerikansk infrastruktur. Tjoho! Låta miljarder dollar som gömts undan i skatteparadis kommer hem. Ja! Ändra Obamas sjukvårdsreform som Wall Street ogillar? Definitivt. Riva upp Dodd-Frank-reglerna som skulle få ordning på finanssektorn efter kraschen? Antagligen. Volcker-regeln som förbjuder bankernas egenhandel? Visst. Stämningen på Wall Street har gått från SÄLJ, SÄLJ, SÄLJ till KÖP, KÖP, KÖP!

Donald Trump har också valt en finansminister med bakgrund på den ökända investmentbanken Goldman Sachs. Den 150-åriga banken har med
en träffande formulering kallats för ”kapitalismens onda dödsstjärna”.

Vissa saker måste ju vara konstanta här i världen.

Pengar är pengar. USA är USA.

I måndags var det dags för den andra delen i Trumps ekonomiska koalition. Presidenten träffade fackföreningsrörelsen.

I valrörelsen backade fackföreningarna upp Hillary Clinton. Men hon är som bekant historia. ”Respekten som USA:s president precis visade oss … var inget annat än otrolig”, sa Sean McGarvey ordförande för North America’s Building Trades Unions efter att ha träffat Trump. Han hyllade presidentens planer för infrastruktur, handel och energi och såg fram mot deras samarbete.

Så enkelt var det.

Det är väldigt lätt att avfärda Donald Trump som galen och hans seger som en olycklig slump. Vi har alla hört argumenten. Fler personer röstade på Hillary Clinton. Donald Trump är en produkt av fejkade nyheter och att Vladimir Putin lade sig i valrörelsen. Hade man bara kunnat stoppa Facebooks algoritmer från att släppa in påhittade nyheter
i våra flöden, och Moskva från att peta med skickliga fingrar i den amerikanska demokratin, hade detta aldrig hänt.

Mycket kan man säga om Vladimir Putin, men han uppfann inte västvärldens främlingsfientlighet. Den rörelse mot auktoritära ledare och främlingsfientliga partier, som vi ser från Frankrike via USA och hela vägen till Sjöbo, hade funnits där även utan ryskt inflytande – hur oroväckande detta än är.

Donald Trump är inte bara ett twittrande internettroll som hade tur. Det finns en metod. Rent ekonomiskt är det mycket enkelt att se vad han håller på med.

Donald Trump försöker bygga en koalition mellan protektionister och skattesänkare. Protektionisterna vill göra sig av med frihandeln och skattesänkarna ska köpa detta mot att de får sänka skatterna mer än de någonsin kunde drömma om.

Det kan mycket väl fungera. Det republikanska partiets etablissemang har redan accepterat Donald Trump mer än någon hade kunnat föreställa sig.

Genom att på detta sätt ändra det republikanska partiets ekonomiska budskap, och bredda dess, bas tänker sig Donald Trumps chefstrateg Steve Bannon att Trump ska ”få 60 procent av de vitas röster och 40 procent av de svarta och latinorösterna”.

Då kommer Trumpismen ”regera i 50 år”.


Steve Bannon vill ”samla konservativa och populister i en rörelse för ekonomisk nationalism”. De låga räntorna i världen gör att det bara är att köra: USA kan låna pengar billigt och bygga allt vad landet vill ha. ”Det kommer att bli lika spännande som 1930-talet”, säger Bannon i en oroväckande formulering.

Historien som Trump berättade i sitt installationstal, om hur USA varit ett evigt offer som alltid har satt andras intressen framför sina egna, kom onekligen som en nyhet för resten av världen. Men, amerikanerna behöver en förklaring till att reallönerna har stått still i decennier och att den amerikanska drömmen är död. De amerikanska toppuniversiteten har fler studenter med föräldrar bland den rikaste procenten av befolkningen än vad de har totalt från de 60 fattigaste procenten. Snacket om att alla har en möjlighet i USA, det om något är ”alternativ fakta”. Ändå har varje amerikansk politiker upprepat denna skamlösa lögn i decennier.

Donald Trumps lösning på USA:s ekonomiska problem är ett stort ekonomiskt projekt i en tid när alla andra säger att det enda vi kan göra är att låta centralbankerna fortsätta trycka mer pengar.

Är det konstigt att folk attraheras av hans budskap?