Kullgrens köttfrossa är snart ett minne blott

Nu får du äta max fem pannbiffar i veckan

Peter Kullgren får inte ihop de nya kostråden.

Det har sagt tidigare men det tåls att sägas igen: Det är varken hälsosamt eller hållbart att äta så mycket kött som vi gör i Sverige. Nu har även Livsmedelsverket slagit fast det.

– Generellt är det som är bra för hälsan också bra för miljön, säger Hanna Eneroth nutritionist på Livsmedelsverket och medlem i NNR-kommittén i Sveriges Radio.

Riskfyllt

I Sverige äter vi så mycket kött att vi ökar risken för tarmcancer, bröstcancer, diabetes, övervikt och hjärt- och kärlsjukdomar. Det går inte att säga det tyligare. Vår köttkonsumtion är skadlig.

Tidigare fick vi äta 500 gram per person och vecka. Nu sänker myndigheten det till 350 gram. Det motsvarar ungefär fem medelstora pannbiffar.

Landsbygdsministern Peter Kullgren vägrar att ta till sig av forskningen. Han sparkar bakut. Ministern vill till och med att Sverige ska öka köttproduktionen.

– För mig är korna gräsmumsande beredskapslager som går runt på våra ängar, äter vall, bidrar till biologisk mångfald och binder kol som de trampar ner i marken, skriver landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) i Aftonbladet.

Precis som Sverigedemokraterna slår han ifrån sig klimatforskning och menar att det inte är relevant för Sverige.

Men han har fel.

Dålig affär

År 2016 stod kött, mejeri och foderproduktion för 13 procent av utsläppen. Nästan lika mycket som transportsektorn. Metan, som kor släpper ut, är en betydligt värre växthusgas än koldioxid. Dessutom står djurens avföring, gödsel och produktionen av foder för stora utsläpp. 

Även djuruppfödning är ineffektivt ur ett klimatperspektiv. Djurens föda skulle kunna mätta långt fler människor om kalorierna inte tog en omväg genom djuren.

Resursmässigt är det en dålig ekvation. Största delen av vår jordbruksmark används till att odla djurfoder. Knappt en femtedel av det som odlas går direkt till oss människor.

Om Sveriges ska leva upp till de avtal man undertecknat är det här ett steg i rätt riktning.

Förändrig

Det vi äter i Sverige påverkar hela världen. Även om detta har gått förbi Peter Kullegren har det inte gått förbi svenskar.

Köttätandet har nämligen gått ned även om det är från rekordhöga nivåer. På bara fem år har konsumtionen minskat med 8,3 kg. Vi är inte värst i jämförelse med andra länder, men långt ifrån bäst.

Det finns flera anledningar till att vi äter mindre kött. Bland annat är vi mer medvetna om matens påverkan på vår hälsa och miljö. De vegetariska alternativen är mer tillgängliga.

Men priserna påverkar också vad vi äter. När många barnfamiljer inte har råd att äta sig mätta är det klart att det första som ryker är köttet. Frågan är om inte Peter Kullgren snart är ensam med sin biff.

Chatten är stängd men du kan läsa inläggen i efterhand.

  • Noor Karim
    27 juni 2023

    Tack för chatten!

  • 27 juni 2023

    Vad ska vi odla för ätbart i Sverige?

    Vilken självförsörjningnsgrad ska Sverige ha?

    Janne Kangas

    Ja, det finns mycket att välja på bland annat betor, rotfrukter och potatis, ägg, spannmål, baljväxter. Mycket gör vi redan. En del behöver vi utöka. Men framförallt tar detta mindre plats och mer hållbart.

    Noor Karim
  • 27 juni 2023

    När det gäller folkhälsa så kan man utfärda rekommendationer, men i slutändan måste människor få välja själva i vilken grad de vill vara hälsosamma. Det är inget för politiken att gå in och diktera. Det handlar om det som kallas frihet. Vad skulle motsatsen bestå av? Att staten beordrar oss att motionera visst antal minuter varje dag och bestämmer allt vi får äta och så vidare. Allt för "folkhälsan". Som sagt kan man utfärda rekommendationer, men inget mer än så när det gäller folkhälsa, för det är något som ekulle inkräkta på människors frihet.

    Fredrik

    Ja precis, det är rekommendationer baserat på fakta. Jag håller med om att det är bra att vi har friheten att avgöra och bestämma själv.

    Noor Karim
  • 27 juni 2023

    Drog ner rejält på kött, men det resulterade till slut i järnbrist. Nu mer kött igen men inte överdrivet.

    Viktigt med balans.

    Sigge

    Oj, det låter inte så bra. Jo balans är viktigt. Järn kan man få i sig på andra sätt.

    Noor Karim
  • 27 juni 2023

    Godmorgon!

    På kort sikt tänker jag på att minska köttätandet för min hälsa och på lång sikt kommer miljötänket in.

    Men då krävs det ju, för att det ska fungera fullt ut, att de vegetariska alternativen har ett stort utbud till ett inte, jämförbart med kött, för högt pris.....

    Kött ÄR gott, det är inte lätt att lägga om sina vanor, men vi MÅSTE ju....

    BG

    Godmorgon! Det låter som en plan. Jag håller helt med, de vegetariska alternativen är väldigt väldigt dyra.

    Noor Karim