Mejla

Ingvar Persson

När når krisen in i riksdagen

Allvarligaste läget på årtionden

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

I onsdags startade den svenska politiska hösten på allvar. I riksdagen drabbade partiledarna samman för debatt mitt i mandatperioden.

I bakgrunden fanns en av de värsta kriser som drabbat världsekonomin. Bara några timmar innan debatten fastställde EU:s statistikmyndighet Eurostat de dystraste BNP siffrorna någonsin.

Under det andra kvartalet 2020 föll värdet av producerade varor och tjänster i unionen med 11,4 procent. I jämförelse har Sverige kommit lindrigt undan. Ändå sjönk Sveriges BNP med 8,3 procent.

Nästan 100 000 varslade

Mer än 575 000 anställda har fått permitteringsstöd. Sedan i mars har 97 923 personer varslats och enligt arbetsförmedlingen leder varslen oftare än till exempel 2008 till uppsägningar.

Samtidigt som partiledarna höll sina anföranden besökte arbetsmarknadsminister Eva Nordmark och näringsminister Ibrahim Baylan Ortvikens pappersbruk utanför Sundsvall. Här försvinner 700 jobb när tillverkningen av tryckpapper läggs ner.

Sverige har en arbetslöshet på drygt 9 procent och för de som redan stod långt från ett jobb är situationen svårare än någonsin.

Märktes något av detta i riksdagen? Blev det en debatt om vilka politiska beslut som kan lotsa Sverige genom den svåraste krisen på årtionden?
Nej, det blev det inte. Visst, Stefan Löfven fick med budgetens satsningar på 100 miljarder och pratade om full sysselsättning.

Gammal skåpmat

Annie Lööf talade om jobb, men sedan kom det mer av det vanliga. Centern vill se sänkta skatter och sänkta arbetsgivaravgifter för unga, trots att alla vet att det är dyr och dålig politik.

Dessutom har man tydligen drivit igenom att en miljard i den kommande budgeten ska användas till privat arbetsförmedling. Som om en omorganisation är vad Arbetsförmedlingen behöver just nu.

Ulf Kristersson - han ska väl föreställa oppositionsledare - kom sig inte ens för att upprepa kraven på ännu större miljardstöd från skattebetalarna till aktieägarna.

Gängkriminalitet är en viktig fråga och vi kan prata om lag och ordning hur mycket som helst. Men pandemin pågår och om inte det politiska systemet reagerar på den värsta ekonomiska krisen i mannaminne har Sverige problem.

Om lite mer än en vecka, den 21 september, lämnas budgeten över till riksdagen. Då, om inte förr, måste de politiska partierna visa att de förstår vad som händer utanför de digitala mötesrummen.

Vi vet redan att budgeten innehåller en välfärdssatsning. Det är i alla fall ett exempel på bra krispolitik. Stora skattesänkningar är däremot antagligen bortkastade pengar om målet är att få Sverige på fötter.


Chatta med Ingvar Persson om hur Sverige ska möta den ekonomiska krisen efter pandemin. Chatten startar klockan 9.00 men det går bra att skriva redan nu.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Fakta biter inte på liberalerna

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

BNP

Arbetslöshet

Stefan Löfven

Ulf Kristersson

Annie Lööf