Nu blir Sverige ännu tuffare

Uppdaterad 2019-06-24 | Publicerad 2011-03-02

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

2 MARS 2011. Försäkringskassan

Klicka på bilden för större format! Illustration: Robert Nyberg

Det är kanske inte så många som minns det, men det var precis så här det började. Innan alla rubriker om det nya tuffa Sverige, innan alla rapporter om stigande socialbidragskostnader i kommunerna och innan alla rapporter om enskilda som hamnat i kläm talades det faktiskt om nedskärningar på Försäkringskassan.

Sedan kom utförsäkringarna och avslagen, lappkasten i regelverken och alla listor på undantag. Vi fick rapporter om hjärtlösa bedömningar och orimliga väntetider. Vi fick ett tuffare Sverige.

Misslyckades

Men det började faktiskt med att 1?000 personer fick sparken från Försäkringskassan under första halvåret 2007. Anders Borg hade gett Cristina Husmark Pehrsson ett beting, och hon levererade.

Då påstod alla – inklusive kassans dåvarande ledning – att det skulle gå bra.

Drygt ett år senare konstaterade Statskontoret och JO att myndigheten inte klarade sitt uppdrag.

Resten är berättelsen om regeringens kanske största misslyckande.

Nu upprepar sig historien. Försäkringskassan ska återigen spara. De ”extra” anslag som myndigheten har fått dras in, och enligt planen betyder det en besparing på drygt en halv miljard kronor de närmaste åren.

Dubbelt så mycket som riksdagen anser att regeringskansliet ska spara. Beslutet har gjort ministrar, med Anders Borg i spetsen, rasande.

Skärpta villkor

Engagemanget för den myndighet som har hand om ersättningen till sjuka och ”sysselsatta” är svalare.

Regeringen har under de senaste fyra åren sänkt ersättningar och skärpt villkor för alla som inte arbetar, det heter så på nymoderat svenska. Det är dock inte hela sanningen. Regler och förordningar har förändrats och justerats i en sällan skådad takt. Systemet har blivit en allt mer svåröverskådlig röra av a-kassa, sjukförsäkring och andra ersättningar.

Ofta vet inte ens experterna vad som gäller.

För a-kassorna innebär det att många ansökningarna måste kompletteras. Nästan ingen klarar att fylla i alla papper rätt.

300 miljoner sparas

Försäkringskassan har det inte lättare.

Ersättningssystemen för till exempel dem som utförsäkrats, eller som sysselsätts i Fas 3, kan förvirra också den mest erfarna tjänsteman.

Och nu ska alltså 300 miljoner sparas.

Historien upprepar sig.

Statsministern brukar ursäkta kaoset i välfärden med att det inte finns några ”perfekta reformer”. Det är kanske sant.

Men visst är det oroande när samma regering bara väljer att byta ut ministrar, och sedan upprepar precis samma icke perfekta åtgärder under ännu en mandatperiod.

Det skulle kunna bero på dåligt minne, eller något ännu värre.

Följ ämnen i artikeln