Borg skapar bidragsjobb

I snart en vecka har Aftonbladets ­reportrar Karin Östman, Jenny Agö och Joachim Kerpner granskat verkligheten bakom bidragssystemen på den svenska arbetsmarknaden. Bilden som träder fram är minst sagt dyster.

Den har handlat om branscher där konkurrensen satts ur spel, om oseriösa­ arbetsgivare som missbrukar systemet och om en kontroll som havererat. Människor har berättat om uteblivna löner, utnyttjande och hot.

I går kunde vi läsa om Sara, 20, som tvingades ta hjälp av facket för att få den lön hon blivit lurad på. Enligt Sara blev hon till slut till och med slagen av sin arbetsgivare.

Och allt på en arbets­plats som skattebetalarna har varit med och ­betalat för.

Till Aftonbladet ­säger arbets­givaren att han ska ”stämma skiten” ur oss om vi berättar Saras historia.

För alla som följer Aftonbladets granskning är det uppenbart att arbetsmarknadspolitiken till stor del har havererat. Klyftan mellan regeringens tal om sin ”arbetslinje” och bilderna från verkligheten kan helt enkelt inte ­förenas.

Problemet är förstås inte att Arbetsförmedlingen underlättar för långtidsarbetslösa att få ett jobb.

Problemet är massarbetslösheten, myndigheternas bristande kontroll och de urholkade trygghetssystemen. Problemet är också att de fackliga organisationerna trängts tillbaka av de senaste­ årens politiska beslut.

Sverige har blivit ett land där sjuka och arbetslösa har tvingats sänka sina anspråk och acceptera allt mer, precis som Anders Borg tänkte när han lanserade ”arbets­linjen”.

Granskningen av ­bidragsjobben ­berättar om ­resultatet.

Följ ämnen i artikeln