Allvaret bakom festen på Pride

Pridefesten har en lång tradition av kamp för rättigheter. Pride må vara fjädrar och fest – men det finns också politiska kamper som måste tas.

1 AUGUSTI 2015. Pride

Färger, fest och fjädrar. Det är kanske vad Pride förknippas ­allra mest med.

I dag går paraden i Stockholm, men över hela Sverige har städer och orter egna firanden. Om några veckor hålls Härje­dalens allra första Pride. En ung kille beskriver för en lokal­tidning i Jämtland hur nervöst det kan vara att komma ut på landsbygden.

Kräver skadestånd

Det har gått nästan 40 år ­sedan homosexualitet avskaffades som sjukdomsbegrepp av Socialstyrelsen. Men ända fram till år 2013 tvångssteriliserades personer som genomgick en könskorrigering. I Sverige. ­Flera utsatta kräver nu skadestånd och en offentlig ursäkt av staten. En av dem är Aleksa Lundberg. Hon berättade för SVT hur staten såg det som nödvändigt att hon aldrig ­någonsin skulle kunna bli ­förälder. Det var kravet för att få korrigera sitt kön.

– Jag fick inte ens spara könsceller, det var väldigt hotfullt, sa Aleksa Lundberg till SVT.

Startskottet i New York

Pridefesten har en lång tradition av kamp för rättigheter.

I slutet av 1960-talet fanns en bar i New York som hette ­Stonewall. Polisen trakasse­rade regelbundet hbtq-personer. När polisen gjorde en razzia mot Stonewall i slutet av juni fick besökarna nog, de började kasta mynt och flaskor.

Händelsen blev startskottet för flera våldsamma upplopp.

Den första demonstrationen i Sverige ägde rum i början av sjuttiotalet. Det var tio män som promenerade med plakat ­genom Örebro.

I torsdags knivhöggs sex ­personer som deltog i Pride­paraden i Jerusalem. Det är ­bara dagar sedan nyheten kom att scouterna i USA äntligen ­til­låter homosexuella ledare. Vladimir Putins Ryssland vill vrida tillbaka klockan. Ibland lyfts diskussionen om att all­varet har försvunnit från Pride i Sverige. Att det nu bara är fest och kalas. Företag, ­politiker och till och med ­polisen brukar ­delta i paraden. Kampen ser ­annorlunda ut i dag.

En politisk kamp

Men den finns fortfarande. Heteronormen är stark, för­domar lever och konsekvenser­na­ av tvångssteriliseringarna finns kvar.

– Skäms för att ni tar en sådan vansinnig tid för att be om ­ursäkt för vårt faktiska lidande. Skäms svenska staten, sa ­Aleksa Lundberg i SVT:s Aktuellt.

Pride må vara fjädrar och fest.

I dag när paraden går i Stockholm finns det segrar att fira.

Men också politiska kamper att ta.