Arbete åt alla är makt i vardagen

Full sysselsättning är grunden för att skapa trygghet. Just nu faller arbetslösheten

Det går bra för Sverige, i alla fall enligt SCB:s arbetsmarknadssiffror för juli. De visar nämligen att arbetslösheten fortsätter att sjunka och att antalet sysselsatta ökat med drygt 50 000 sedan juli förra året.

Dessutom, och det är lika viktigt, ökade antalet fast anställda. I juli hade 72 000 fler svenskar ett stadigt jobb än ett år tidigare. Trots det har fortfarande 873 000 svenskar tillfälliga jobb.

Vill ge sig på LAS

Moderaternas ungdomsförbund vill nu att Anna Kinberg Batra ger sig på anställningsskyddet i LAS. Men det är inte tryggheten som är för stor. Det är otryggheten som är problemet på svenska arbetsplatser.

Vad det betyder redovisade fackförbundet Kommunal häromveckan i en rapport. En majoritet av landets undersköterskor har tidsbegränsade anställningar. Det kan betyda traditionella vikariat, men också en tillvaro i ständig väntan på ett sms med erbjudande om jobb.

Otryggheten kryper dessutom upp i åldrarna. Tillfälligt anställda i kommuner och landsting är nu i genomsnitt 37 år gamla.

Delningsekonomi

I Svenska Dagbladet skrev bemanningsföretaget Adeccos chefsjurist Pär Grip nyligen om ett av den nya delningsekonomins utfall. Han ifrågasatte den nya typen av egenanställningar med hjälp av datoriserade tjänster. Upplägget brukar marknadsföras under paroller som “fakturera utan företag” och är ett slags fiktivt anställningsarrangemang i efterhand.

För somliga innebär det nog frihet, men oftast tar det ifrån människor rättigheter. Utan arbetslöshet skulle knappast någon vara intresserad.

Enligt Grip är systemet ett sätt att går runt lagstiftningen och ett hot mot ordningen på arbetsmarknaden.

Det är lite lustigt att bemanningsbranschen nu kritiserar andra för att urholka arbetsgivaransvaret.

Samtidigt har Adeccos jurist förstås rätt. Otryggheten utmanar redan de anställdas rättigheter. “Egenanställningarna” öppna vägen rakt ner i avgrunden.

Bättre Sverige

Om fler i stället — som SCB:s siffror antyder — får ett fast jobb blir Sverige bättre. Och det kommer bara att ske om arbetslösheten fortsätter att sjunka.

Arbete åt alla är en maktfråga i vardagen.

I grunden är det därför full sysselsättning alltid måste vara politikens viktigaste mål. Visst, det handlar om ekonomisk tillväxt och resurser för välfärden. Men mest handlar det om att kunna ställa rimliga krav på trygghet i sitt arbete.

Följ ämnen i artikeln