Mejla

Anders Lindberg

Publicerad:
Uppdaterad:

M bryr sig bara om vissa brott

Blundar för oseriösa arbetsgivare och maffia

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Moderaterna förespråkar en linje ifråga om arbetskraftsinvandring som inte tar hänsyn till arbetsmarknadsbrottsligheten.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Moderaterna förespråkar en linje ifråga om arbetskraftsinvandring som inte tar hänsyn till arbetsmarknadsbrottsligheten.

I går lovade Morgan Johansson en översyn av arbetskraftsinvandringen. Det skapade omgående bråk med Miljöpartiet och Liberalerna.

I januariavtalet står att systemet med arbetskraftsinvandring ska värnas och regeringen är i praktiken bakbundna.

Fungerar inte

Arbetskraftsinvandring är en viktig del av svensk ekonomi och i takt med att befolkningen blir äldre kommer behovet att öka. Det gäller både från övriga EU och resten av världen.
Samtidigt börjar det bli allt mer uppenbart att dagens system inte fungerar.

För en dryg månad sedan publicerade 12 myndigheter en gemensam rapport om den organiserade brottsligheten där just ”arbetsmarknadsbrott” lyfts fram.

Det är ingen rolig läsning. Oseriösa arbetsgivare, lokal maffia och internationella ligor utnyttjar människor systematiskt, dumpar löner och villkor samt tvättar pengar med hjälp av det svenska systemet för arbetskraftsinvandring.

Det är detta Morgan Johanson nu vill göra något åt och som främst borgerligheten säger nej till. Det är lite upp-och-nervända världen.

Moderaterna brukar vara tuffa mot brott, men när arbetsgivare tjänar på dem är det tydligen helt ok. Ulf Kristersson vill även minska invandringen vilket naturligtvis rimmar illa med fri arbetskraftsinvandring.

Obegriplig debatt

Samtidigt har Vänsterpartiet och många i socialdemokratin som vill ha en generös migrationspolitik hamnat i den knepiga situationen att de vill reglera ett av de få områden där det faktiskt finns lagliga vägar in i Sverige. Inte undra på att debatten blir obegriplig.

Men tittar vi på de faktiska problem som uppstått kan de inte rimligen vara omöjligt att hitta en kompromiss. Seriösa arbetsgivare borde inte vilja bli utkonkurrerade med dumpade löner. Ingen kan rimligen vara för att göda kriminella gråzoner.
Lösningen är faktiskt inte längre bort än att lyssna på myndigheterna och ta de problem som de fackliga organisationerna lyfter på allvar.

Dels måste myndigheterna få betydligt bättre kontroll över hela systemet. De arbetserbjudanden arbetsgivare ger måste bli juridiskt bindande och löner och villkor följa svenska kollektivavtal. Det behöver finnas både kontroll och kännbara sanktioner mot arbetsgivare som fuskar eller utnyttjar människor.

Människor utnyttjas

Dels måste gråzonerna bort. Arbetsmarknadsbrottsligheten har blivit en del av den organiserade brottsligheten i Sverige och tyvärr så har både försäkringskassans regler och vår oreglerade arbetskraftsinvandring bidragit till detta.

Vi som vill se en generös migrationspolitik kan inte blunda för att oseriösa arbetsgivare utnyttjar människor och dumpar löner.

Av: Anders Lindberg

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Publicerad: