Bristen på idéer är också ett besked

Hur mycket betydde egentligen kvällens debatt mellan partiledarna? Det återstår trots allt över ett år till valrörelsen, och dagens förutsättningar kommer att hinna förändras många gånger.

Ändå är partiledardebatterna viktiga, inte minst för partierna och deras ledare själva. Det gäller att hålla humöret och självförtroendet uppe hos sympatisörer och partimedlemmar.

Det märktes en smula under kvällen. En del av deltagarna kom nog till TV-studion en liten smula överladdade.

När Annie Lööf - av alla - uppmanade Stefan Löfven att ge sig "ut i verkligheten" skrevs ett slags TV-historia.

Kända argument

Argumenten och konfliktlinjerna är väl kända. Partiledarna debatterade arbetslösheten, och de skattesänkningar som skulle ha skapat jobb men som inte har fungerat.

Det är svårt att komma förbi bristen på nya idéer från regeringspartiernas sida.

Försvaret av den sänkta arbetsgivaravgiften för unga lär fortsätta, hur många gånger det än konstateras att rabatten knappast skapar några jobb.

Lämnade sakfrågorna

Partiledarna engagerade sig också i en - möjligen lite förtida - debatt om framtidens regeringsalternativ. Regeringsfrågan ska uppenbarligen spela en huvudroll i den borgerliga valkampanjen, och Fredrik Reinfeldt övergav genast sakdebatten för att få Löfven att prata om hur han tänker forma en regering.

Det verkar lite uppgivet av statsministern, och just regeringsfrågan ligger ju faktiskt i väljarnas händer. Med dagens opinionssiffror är det verkligen inte säkert att alla de åtta partiledarna finns kvar i debatterna efter nästa val.

Från regeringspartierna fick vi som väljare knappast några nya besked om Sveriges problem i kväll, och det är ju också ett slags besked.

Följ ämnen i artikeln