Cancersjuka drabbas när vården är i kaos

Under sin sista tid i livet behandlades den cancersjuka kvinnan av 55 olika läkare. Alla hade sitt eget sätt att bedöma sjukdomen. Kvinnans dotter Niki Thörnell skriver nu en rasande text om mammans död i Svenska Dagbladet.

Hon berättar att hon förgäves ringde några av de många läkarna, men att ingen någonsin ringde tillbaka. Ingen kände ansvar för den cancersjuka kvinnan som skickades hem utan någon vidare kontakt med sjukvården.

Hon fick aldrig någon vårdplats. Varje gång hon blev sämre fick hon i stället åka till akuten där allt började om från början.

Cancer i bukspottkörteln

Strax före midsommar fick Bertil Gustafsson veta att han drabbats av cancer i bukspottkörteln, läser vi i Dagens Nyheter. I Sverige ska en patient med den här typen av cancer opereras inom 36 dagar.
Bertil Gustafsson fick vänta i tio veckor. När han opererades i augusti hade cancern spridit sig så mycket att operationen fick avbrytas. Bertil och hans fru ringde samtal efter samtal till sjukhusen utan att få några andra besked än att det saknades resurser. När han till slut fick en operationsplats var det för sent.

Bertil Gustafson är inte ensam. Under sommaren opererades 20 cancerpatienter för sent bara på Karolinska sjukhuset. Patienterna som fick vänta hade alla allvarlig cancer i bukspottkörteln, levern, matstrupen eller magsäcken.

Egentligen en dödsdom

Det är en skandal som rullas upp. Svårt sjuka cancerpatienter som får sin operation uppskjuten får egentligen en dödsdom.

– Planeringen kunde ha varit bättre, säger Harald Blegen, chef för cancerbehandlingen på Karolinska till DN.

– Vi gör allt vi kan och vi ser allvarligt på det här, säger sjukhuschefen Melvin Samson.

Han menar att sjukhuset ständig rapporterar bristen på vårdplatser till ledningen i Stockholms läns landsting. Men det ansvariga liberala sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink visste inte att krisen inom cancervården var så allvarlig. Alla skyller uppenbarligen på alla och det socialdemokratiska oppositionslandstingsrådet Dag Larsson kräver en haverikommission. Den kan behövas för att få ordning på styret av sjukvården i Stockholm.

Det handlar faktiskt om människoliv.

Vårdvalet orsakar kaos

I dag är 700 vårdplatser stängda bara i Stockholm. Vi måste få sjuksköterskor, säger Anna Starbrink. Problemet är dock att inga sjuksköterskor vill ta de lågavlönade jobben på akutsjukhusen.
De jobbar hellre på de välavlönade privata vårdinrättningarna som försörjs av landstinget som inte har råd att betala cancersjuksköterskorna. Det är rent kaos och nu börjar det också kosta i människoliv.