Grabbarna i trollfabriken kan trigga ensamvargar

I Slovakien slutade polariseringen med ett pistolskott

Uppdaterad 2024-05-21 | Publicerad 2024-05-18

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kommer skotten mot på premiärminister Robert Fico i veckan påverka landets utveckling? Ledarsidans Jonna Sima åkte till Bratislava dagen efter mordförsöket.

BRATISLAVA Jag sitter i den Slovakiska huvudstaden och tittar på Aktuellts debatt mellan Magdalena Andersson och Jimmie Åkesson. Ämnet är trollfabrikerna. Tidigare under dagen har Tidöpartiernas partisekreterare mötts vilket slutat med krismöte inom Liberalerna.

Sverigedemokraterna har valt att inte be om ursäkt för någonting som avslöjats i Kalla Faktas granskning.

Joakim Wallerstein.

Där framkommer det att SD:s kommunikationschef Joakim Wallerstein medvetet och strategiskt drillar ett gäng unga grabbar att sprida högerextrem propaganda, desinformation, skapa konflikter och smutskasta politiska motståndare.

Nej, allt är bara ljug, ”trumpar” Åkesson ut i Aktuellt-debatten. Alla ljuger, särskilt Magdalena Andersson, är hans bombmatta till budskap.

Jimmie Åkesson höll torgmöte i Umeå i veckan.

Aktuellts programledare tappar kontrollen över debatten. Magdalena Andersson försöker att möta med sakliga argument, att Kalla Faktas avslöjande visar med all tydlighet att SD:s agerande är ett direkt hot mot demokratin.

Men Åkesson har valt en parallell verklighet.

Författaren Naomi Klein beskriver fenomenet i sin senaste bok ”Doppelgänger: En färd genom spegelvärlden” (Ordfront) som nyligen getts ut på svenska. Det är en sorts guidebok för hur flödet på internet skapat en spegelvärld fylld av förvillande skuggspel, lögner och verklighetsförvrängning.

I Slovakien har det offentliga samtalet länge präglats av denna spegelvärld. Tonläget har blivit så förgiftat att det inte längre blir en skandal när toppolitikern Ľuboš Blaha fångas på video när han drar igång en ramsa inför en folksamling att den kvinnliga presidenten är en ”hora”.

Roberto Fico sköts i en folksamling i staden Handlova, Slovakien.

Den upptrissade polariseringen i landet nådde i onsdags en slutpunkt. Premiärminister Robert Fico sköts med fem skott av en 71-årig man efter ett regeringssammanträde i centrala Slovakien.

De kommande dagarna sägs vara avgörande för hans överlevnad.

Den gripne gärningsmannen beskrivs som en ”ensamvarg”. Han har inte varit medlem i något parti. Däremot har han haft kopplingar till en pro-rysk paramilitär organisation. Han har dessutom gett ut böcker med rasistiskt innehåll. I förhör med mannen som läckt ut säger han att han inte ångrar sitt agerande.

Men direkt efter skotten gick företrädare för Robert Ficos populistregering ut och anklagade såväl oppositionen som medier för att ha orsakat skjutningen mot premiärministern.

Hur kommer mordförsöket att påverka EU-valet den 8 juni i Slovakien?

Den avgående presidenten Zuzana Čaputová och hennes efterträdare Peter Pellegrini gick tillsammans senare ut och manade till lugn.

Partierna har kommit överens om en borgfred, vilket kommer påverka det stundande EU-valet. Bara drygt 30 procent av befolkningen väntas rösta i valet. Men oppositionen hade mobiliserat för att göra det till ett protestval mot den sittande regeringens avveckling av demokratin i landet.

Radovan Geist, slovakisk journalist.

Chefredaktören Radovan Geist tror inte att mordförsöket kommer att förändra debattklimatet i grunden i Slovakien.

Jag möter honom på hans redaktion, Euroactive, en oberoende nyhetssajt som ligger mittemot Rysslands taggtrådsinlindade ambassad i Bratislava.

– Jag tror att det finns politiker som kommer att säga att vi borde lämna denna mycket farliga väg av hat och polarisering i samhället. Men å andra sidan har du människor som bara kommer att försöka använda denna attack, även från Ficos Smer-parti, och vända på hatet. Först för att vinna eller få bättre resultat i EU-valet, sen för att illegitimera all form av opposition eller kritik av regeringen.

För att begripa hur Slovakien blivit ett nytt mini-Ungern i Centraleuropa måste man förstå 59-årige premiärministern Robert Fico.

Han är arbetarklassungen som utbildade sig till advokat. Först var han kommunist, därefter centerpartist. Senare låtsades han vara socialdemokrat, därför har hans parti Smer den partibeteckningen.

Men politiskt är det ett utpräglat nationalkonservativt och högerpopulistiskt parti. Fico har ridit på varenda högerpopulistisk våg, precis som Sverigedemokraterna.

Först använde de flyktingkrisen 2015 som ett sätt att driva upp motsättningar bland slovaker. Sedan Covid-pandemin och flyktingvågen från grannlandet Ukraina. Nu är det motstånd mot EU och Nato, samt förnekelse av klimatkrisen där de hämtar sin energi.

Känns detta igen?

En stor skillnad är att Robert Fico har kopplingar till de uppmärksammade morden på journalisten Ján Kuciak och hans fästmö Martina Kušnírová 2018.

Ján Kuciak och Martina Kušnírová sköts till döds i sitt hem.

Även om det inte finns några direkta bevis som kopplar Fico till morden, har Kuciaks arbete med att avslöja korruption inom den politiska eliten i Slovakien pekats ut som en möjlig orsak till hans död.

Trots det har Robert Fico kunnat göra politisk comeback och är starkare än någonsin – fram till skotten i onsdags.

Enligt elv.ai, ett företag som modererar diskussionsforum på nätet, har de hatiska kommentarerna nu ökat till rekordnivåer i Slovakien.

Radovan Geist känner oro för hur situationen i landet ska utvecklas. Redan nu är det svårjobbat för journalister. Regeringsföreträdare har slutat ge intervjuer och vänder sig istället till ”alternativa medier”.

Hoppet, säger han, står till EU. Att de utnyttjar de EU-bidrag som Slovakien är beroende av för att landet inte ska bli ännu ett Ungern.

Orban och Fico har mycket gemensamt.

– Orbán skulle inte kunna göra vad han gjorde om han inte skulle ha immunitet från EU under en lång tid. Han skyddades av europeiska konservativa. I slutet av dagen blev Orbán ett större och större problem. Så jag hoppas verkligen att de europeiska institutionerna kommer att ta sitt ansvar den här gången med Slovakien.

EU-valet närmar sig och högerextrema partier växer i nästan alla europiska länder. Lögner vänds till sanningar och den starkes rätt tar över. Om du stirrar in i avgrunden länge nog, så kommer avgrunden att stirra tillbaka på dig, skrev filosofen Nietzsche.

Det gäller att göra motstånd med röstsedeln i tid, också i Sverige.

Publisert:

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Kristina Jeppsson, Emma Lindström och Elvira Barsotti
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET