Klimatångest gör ungdomar sjuka

TikTok är farligare än rökning

Enligt Ungdomsbarometern fokuserar många unga på att träna och hålla sig i form som ett sätt att motverka psykisk ohälsa. Men det kan gå överstyr.

Vi lever i en tid där ett kärnvapenkrig lurar runt hörnet. Som om det inte vore nog skedar kärnvapenhotet med den globala upphettningen, artutrotningen och… bla bla bla.

Nu har Generation Z redan slutat lyssna och börjat scrolla på TikTok istället. För att undvika att höra fler domedagsrubriker möts de av 60-sekundersvideos med titeln “What I eat in a day”. Med bländvita leenden visar kreatörerna upp sitt lyckliga liv som styrs av antalet kalorier.

Att algoritmerna är mer beroendeframkallande än tobak och alkohol struntar de i. Beroende är ett pris man kan betala så länge man får känna lycka. För det är det nämligen få unga som gör i dag.

Generation antidepp

I Sverige knaprar en av tio tjejer mellan 18–24 år antidepressiva läkemedel. Enligt Karolinska Institutet ökar antalet unga som tar sitt liv ökar med en procent för varje år.

Nu försöker ungdomarna hitta sitt eget recept för lycka. Kanske är det granola?
Enligt Ungdomsbarometerns trendrapport för 2023, är det nu trendigt att vara en “granola girl”. Det innebär helt enkelt att man hänger i naturen, är smal och äter honungsdränkta havregryn. Som om man vore en 18-årig Lotta Lundgren.

Trenden finns också bland killar. Fast där går den nitiska nyttigheten mer in i att män vill vara “gymbros”. För att hantera känslor av meningslöshet ska männen lägga sig under bänkpressen. I äkta Jordan B Peterson-anda ska ångesten minska i takt med att musklerna ökar.

Men livets mening kan lätt utvecklas till en ätstörning. Enligt 1177 är en ätstörning att sätt att ta kontroll över sitt liv genom att ta kontroll över kroppen. Många utvecklar ofta en ätstörning som en effekt av depression.

Och vilken ungdom 2023 är inte deprimerad när samhället konstant urinerar på en?

Klimatångest

Även om det alltid varit svårt att vara ung och att kroppsidealen oftast har varit skeva, är det nog värre är någonsin nu. Hoten är multipla. Jobben finns inte. Inte bostäderna heller.

Framtiden? Den kompromissas bort för att sänka bensinpriset.

Inte heller upplever de att organisering verkar fungera. Åtminstone hittills. Trots klimatstrejker har utsläppen fortsatt att öka. Unga uppger att de känner klimatångest och statistiken från sjukhusen vittnar om samma sak.

För en 17-åring är det bara att kontrollera det som kontrolleras kan. Och det är kroppen. Det är ju också smidigt för de vuxna som sitter på makten för att förändra. Har vi en generation som lägger sitt fulla fokus på kostschema och burpees, så finns inte så mycket tid eller energi över till annat.

Som en politisk revolution.

Men då måste vi nog radera TikTok.

***

Vad tänker du? Chatta med Fanny. Chatten öppnar 09.00, men du kan skriva ditt inlägg redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Fanny Jönsson
    20 dec 2022

    Då var chatten slut för i dag! Tack för era intressanta inlägg och för en ovanligt konstruktiv diskussion.

    Finns mycket att fundera på gällande sociala medier och hur det påverkar oss, men även hur rådande politik drabbar ungas framtid och deras välbefinnande.

    Låt oss ta vidare diskussionen i andra forum.

    Ha en fortsatt trevlig dag.

  • 20 dec 2022

    Jag säger till alla ungdomar som vill förändra världen för en framtid de vill leva i, att det finns hopp i att muren som skall vältas består av människor (deras attityder, tankemönster).

    Och för att i viss mån felcitera Mandela: människorna i muren kommer säga att det är omöjligt ända tills den dag det händer.

    För att inte bara ge förnumstiga råd så ser jag som självklart att vi har basinkomst i vår framtid.

    Det har jag länge själv stampat marken för, för att en dag leva i en framtid utan ekonomisk panik.

    Oberoende basinkomstnär
  • 20 dec 2022

    Hej Fanny!

    Du säger det jag ser hos mina två döttrar 12 och 14

    Jag försöker få bort dom från Tiktok och de hävdar att de måååste vara där för det är där alla är och liksom allt pågår "som ett liv" bredvid Livet

    Hur ska jag motivera dem att lägga ner det?

    Hur ska jag få bort dem därifrån utan att de känner sig "utanför"?

    Maria Elisabeth Björklund

    Hej Maria! Jag vet inte riktigt. Kanske kan ni prata om vad det är som är så viktigt där? Tror att samtal och reflektion är nyckeln till mycket. Utöver det kan du kanske begränsa deras skärmtid så de inte sitter klistrade vid appen konstant? Finns ju också flera dokumentärer om TikTok och ätstörningar på SVT Play som ni kan se ihop, och sen diskutera innehållet därefter. Utöver det är Anders Hansens bok "Skärmhjärnan" också ett hett tips. Lycka till!

    Fanny Jönsson
  • 20 dec 2022

    Som mamma till en tonåring kan jag inte annat än att hålla med! Vi har själva sett hur TikTok varit en bidragande faktor i att driva på depression, ätstörning och självskadebeteende. När vi på 80 och 90 talet jämförde oss med skolans och stadens snygga tjejer och mådde dåligt, så jämför sig dagens unga tjejer med hela världens samlade trupp av snyggingar. Hur ska man känna att man själv duger när alla andra bevisligen är så mycket snyggare, bättre och mer framgångsrika?

    Mamma

    Sorgligt! Men Ja. Att det parallellt med detta finns en skönhetsindudstri som profiterar på unga tjejernas osäkerhet och ser till att finnas där i flödet är ännu sorgligare. Och det gör en förbannad. Hoppas du kan ha en dialog med dina barn om detta, så de förstår att det inte är dem det är fel på.

    Fanny Jönsson
  • 20 dec 2022

    Något som orsakar klimatångest hos folk är när du använder formuleringar som "förstör vår planet" trots att det inte finns vetenskaplig konsensus för en sådan slutsats.

    Fredrik

    Fredrik, du borde läsa vad FN:s klimatpanel (IPCC) skriver om klimatkrisen. Då kommer du nog hålla med mig om att det råder vetenskaplig konsensus gällande att vår planet förstörs.

    Fanny Jönsson