Annie Lööf leder ett extremt parti

När Annie Lööf avslutar Centerstämman på söndag kommer hon att kunna se tillbaka på några framgångsrika dagar i Malmö. Det blir så när det går bra för partiet, och just nu går det mesta Centerns väg.

Opinionssiffrorna pekar uppåt och den borgerliga ledartröjan är inom räckhåll. Förra veckans misstroendedebacle i riksdagen är redan historia.

Så, vad är det då för ett parti som håller stämma i Malmö? Det första dokumentet ombuden har att ta ställning till har fått titeln “Låt inte Sverige klyvas”. Partiledningen föreslår att studielånen ska skrivas av för de som arbetar på landsbygden, att byggregler ska bli enklare och privata investerare ska släppas in i infrastrukturen.

Kända ståndpunkter

Tyngdpunkten ligger dock på arbetsmarknaden, och det är kända ståndpunkter som upprepas.

Centern vill lagstifta om inträdesjobb, en ny anställningsform för unga och nyanlända. I praktiken skulle det betyda ett lagstadgat lönetak på 14 700 kronor i månaden - före skatt - och ett massivt ingrepp i fack och arbetsgivares ansvar för löner och arbetsvillkor.

Partiet vill också att fler ska skaffas en F-skattesedel. Kravet på aktiekapital borde sänkas och de minsta företagen ska bara betala en schablonskatt.
Men centerledningen är inte färdig. Arbetsförmedlingen ska privatiseras och anställningsskyddet luckras upp. I ett första steg kan företag med färre än 50 anställda undantas från turordningsreglerna.

Begränsad strejkrätt

Får Annie Lööf bestämma ska strejkrätten begränsas. “Oproportionella” konflikter ska förbjudas och fackens rätt till sympatiåtgärder inskränkas.

Tillsammans tecknar de förslag ombuden har att ta ställning till en bild av ett parti som vill genomföra en extrem förändring av Sverige.

I intervju med Dagens industri i veckan uttryckte LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson sin skepsis mot tanken på en framtida blocköverskridande regering. Vid sidan av risken för att gynna ytterlighetspartier var LO-ordförandens främsta argument just reglerna på arbetsmarknaden.

Thorwaldsson säger att han har väldigt svårt att se hur Stefan Löfven skulle “kompromissa bort de grundläggande rättigheterna i arbetsrätten”.

I så fall blir nog ett regeringssamarbete mellan Löfven och Lööf väldigt svårt.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.