Pedagogik räcker inte

Ett pedagogiskt problem för regeringen. Ungefär så betraktas sjukförsäkringen på landets liberala och konservativa ledarsidor. Därför uppmanas statsministern – som anses särskilt lämpad för uppdraget – att kliva in i debatten.

Och visst har Fredrik Reinfeldt en åsikt. Han uttryckte den härom dagen.

Valet blir, förklarade han, en folk­omröstning om regeringens ”arbets­linje”, segervapnet från det senaste valet.

En utmaning, men kanske inte av det pedagogiska slaget. Snarare ser vi den politiska retorikens begränsning.

I vardagen har människor kunnat se haveriet i sjukförsäkringen. De har sett hur de nya reglerna med stupstockar och fasta tidsgränser fått orimliga konsekvenser, och de har upplevt hur ett trygghetssystem fått allt starkare inslag kontroll och bestraffning.

Det har skapat starka känslor och oro, det visar inte minst de massiva läsarreaktioner vi på Aftonbladet får varje gång vi skriver om frågan. Människor är inte överdrivet förtjusta i ”det nya tuffa Sverige”.

Ändå är det förmodligen inte alla som kopplat samman Cristina Husmark Pehrssons framfart med just jobb­politiken. Att tvinga sjuka människor att ställa sig i arbetslöshetskön låter ju inte precis som en arbetslinje.

Allt det där slapp Fredrik Reinfeldt diskutera i den senaste valrörelsen. Han behövde inte heller förklara hur försämringar av a-kassan skulle skapa fler arbeten, eller varför möjligheterna för vuxna att studera skulle begränsas.

Då räckte det att leverera ett budskap, som det brukar heta när parti­strategerna drar upp riktlinjerna.

Nu är det annorlunda, det handlar inte längre om ord. Nu förändras mycket konkreta villkor för riktiga människor. Och när det visar sig att ”jobb­politiken” i praktiken inte innebär jobb, utan sänkta ersättningar och märkliga introduktions­program hjälper slag­orden inte längre.

Det som händer med sjukförsäkringen är inget misstag, det är själva kärnan i regeringens arbetsmarknadspolitik. Detta är jobbpolitiken, och trots några försiktiga reträtter ligger den politiska kursen fast.

Det vet Fredrik Reinfeldt, och det vet borgerliga ledarskribenter, men det visste inte väljarna. Det är därför de nu vänder regeringspartierna ryggen.

Det ändrar ingen pedagogik i världen.

Följ ämnen i artikeln