Sveket mot svenskarna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-12

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Inget nytt huvudavtal Svenskt Näringslivs beslut, med Signhild Arnegård Hansen och Urban Bäckström i spetsen, kommer att skada svensk ekonomi.

12 mars 2009. Det blir inget nytt ­huvudavtal för den svenska arbetsmarknaden. I går förmiddag bestämde sig direktörerna i Svenskt Näringsliv för att lämna förhandlingsbordet och fortsätta kampanjarbetet på annat sätt. Sannolikt är en PR-firma redan kontrakterad.

Direktörerna har inte gjort någon hemlighet av sin kravlista. Det har handlat om drastiska inskränkningar av strejkrätten, i ett land som tillhör de minst konfliktdrabbade i västvärlden. Det har också handlat om dramatiska försämringar av anställningsskyddet, i en tid när till och med den moderatledda regeringen medger att LAS inte är något problem.

Inte stöd i verkligheten

Ingen, inte ens den mest hårdföre teknikföretagare, kan ha trott att kraven skulle gå igenom. De har helt enkelt varken stöd i verkligheten, fackliga erfarenheter eller den allmänna opinionen. Då räcker det inte ens med entusiasmen på Dagens Nyheters ledar­sida.

I det längsta valde fackets förhandlare att tolka direktörernas orimliga krav som ett förhandlingstrick. Med spelad tuffhet skulle facken tvingas till större eftergifter.

Nu tycks avsikten med tricket ha varit en helt annan, att en gång för alla markera ett slut på samförståndet och blåsa till öppen strid.

Måste hitta lösningar

Just det gör gårdagens besked så oroande. Problemet är inte att dagens ordning på arbetsmarknaden skulle vara föråldrad eller omodern, även om den utsätts för påfrestningar av både internationalisering och ekonomisk kris. Problemet är att modellen förutsätter att båda parter faktiskt strävar efter att komma överens och hitta lösningar.

I dag, när lågkonjunkturen hotar tusentals företag och tiotusentals jobb, hade det behövts ett bevis på att den viljan finns.

Svenskt Näringsliv valde att leverera motsatsen.

Det kommer att skada de fackliga ledare som de senaste åren satt mycket av sin prestige på spel i försöken att komma fram till ett huvudavtal. Misstänksamheten har hela tiden funnits inom fackföreningsrörelsen.

Kommer skada svensk ekonomi

Det gör livet svårare för Fredrik Reinfeldts Nya Moderater. Sven-Otto Littorin är det första målet för direktörernas krav på en än mer löntagarfientlig politik.

Men framför allt kommer de misslyckade förhandlingarna att skada svensk ekonomi, och svenska jobb.

Den svenska modellen där fack och arbetsgivare med ömsesidig respekt hanterar frågor på arbetsmarknaden har varit effektiv. Den har varit ett slags kontrakt som skapat lönsamma företag, flexibilitet och en rimlig fördelning av välståndet.

Direktörerna på Svenskt Näringsliv har tagit ett stort steg mot att säga upp det kontraktet. I värsta fall öppnar det för mer politisk inblandning på arbetsmarknaden, och då får hela Sverige betala.

IP

Följ ämnen i artikeln