Putins lögner hålls vid liv genom våld

Om jag vore journalist i Ryssland skulle den här artikeln leda till fängelse

Massarresteringar skedde under förra veckans protester mot kriget runt om i Ryssland. Här grips en mamma med sin dotter i St Petersburg.

Det är svårt att förstå att ett så stort och välutvecklat kulturland som Ryssland har kunnat bli fört bakom ljuset. Hur kan en majoritet av 144 miljoner invånare köpa de löjeväckande lögnerna om att kriget som Ryssland startat mot Ukraina inte är ett krig?

Det är en specialoperation för att "avnazifiera" den ukrainska staten, upprepar Vladimir Putin och hans nickedockor som ett mantra de knappast själva kan tro på.
Vad vi ser är resultatet av åratal av hjärntvätt och ett växande våldskapital som skrämt ryska medborgare till tystnad. Oppositionella har dödats, misshandlats, slängts i fängelse eller fördrivits från landet.

Tiotusentals gripna

Lögnen är våldets bundsförvant. Det skrev den nobelprisbelönade ryske författaren Alexander Solzjenitsyn i sin sista text innan han blev landsförvisad från Sovjetunionen 1974. "För våldet har inget annat att gömma sig bakom än lögner, och lögner kan bara leva vidare genom våld”.

De senaste veckorna har tusentals modiga ryssar protesterat mot Rysslands orättfärdiga invasion och krigsförbrytelser mot brödralandet Ukraina. Mer än tio tusen av dem tros ha blivit fängslade. Minsta papperslapp med "nej till krig"-budskap slås brutalt ned av kravallpolisen Omon, som ser ut som svarta Darth Vader-soldater.

I fredags röstade Kreml igenom nya repressiva lagar. Den ryska övervakningsstaten liknar nu Stalins Sovjetunionen. Om jag vore journalist i Ryssland skulle den här artikeln leda till upp till 450 000 kronor i böter eller mellan 5 och 15 års fängelse.

Att misskreditera den ryska militären, stötta västs sanktioner eller använda sig av andra källor än statens i beskrivningar av det pågående helvetet i Ukraina - allt är straffbart.

Ökat förtryck sedan 2012

Förtrycket mot den ryska befolkningen har stadigt ökat sedan protesterna mot det riggade Dumanvalet 2012. Den anti-västliga retoriken förstärktes då ordentligt. Putin-kritiker som konstgruppen Pussy Riot sattes i arbetsläger och diskriminerande hbtq-lagar infördes.

Systematiskt har Kreml dragit åt tumskruvarna.

Från sin fängelsehåla uppmanar oppositionspolitikern Alexej Navalnyj ryssarna att gå ut på gatorna och protestera, trots alla faror. Solzjenitsyn sista uppmaning till sina landsmän var: Den räddning ni söker står att finna i vars och ens individuella motstånd mot regimens lögner.

Bara det ryska folket kan få stopp för Putin den förskräckliges imperialistdrömmar.

Jonna Sima chattade med läsarna, du kan läsa frågorna och svaren här:

Denna chatt är stängd.

  • Jonna Sima
    9 mars 2022

    Tack för era inspel! Hoppas ni får en bra dag och fortsätt förhålla er källkritiska till rapporteringen av kriget! Mvh Jonna

  • Jonna Sima
    9 mars 2022

    Vi som lever i fria demokratier hoppas ju alltid på att folkliga resningar ska ske mot despoter. Men det är sällan vi sett historiska exempel på det dessvärre. Vi får hoppas att dagens Ryssland blir ett undantag.

  • 9 mars 2022

    Jag håller med att ryska folket måste sätta stopp på Putin. Utan folket och militären mister han sin makt.

    Anne
  • Jonna Sima
    9 mars 2022

    Visst, media har alltid spelat en stor roll i krig. Radion var väsentlig i första och andra världskriget, tv i Vietnam som du säger, och i dag är sociala medier och internet en viktig faktor både för Ryssland och Ukraina.

    Frågan är hur länge ryssarna kommer att acceptera statscensuren. Ser man på Kina har kommunistpartiet bara ökat sin makt över informationsflödet de senaste åren. Det är nog det som Putin-administrationen eftersträvar även i Ryssland.

  • 9 mars 2022

    Lärdomen från vietnamkriget var att man måste ha media på sin sida. Eftersom USA inte hade det blev motståndet mot kriget så stort att man var tvungna att dra sig tillbaka tillslut. Därför hade man media helt på sin sida när man invaderade Irak 2003.

    Putin inser liknande att han måste ha media, och i förlängningen folket, på sin sida för att kunna vinna. Och vad vi ser är att han går väldigt långt för att säkerställa det stödet.

    Fredrik