Eleverna värda bättre än så här

TAPPAR.  Yrkesutbildningarna, där undersköterskeutbildning till exempel ingår, tappar elever. Ett arv från förre utbildningsministern Jan Björklund. Nu måste den rödgröna regeringen vända trenden.

 21 maj 2016. Utbildningspolitik

För ett par månader sedan släppte Arbetsförmedlingen sin senaste rapport om framtidens arbetsmarknad. Här stod att läsa att det redan råder brist på arbetskraft, och det särskilt inom offentlig sektor. Vårdbiträden, undersköterskor och barnskötare har lätt att få jobb. Även plåtslagare, murare, snickare och glasmästare har goda möjligheter att få arbete.

Det viktigaste rådet till ungdomar som inom några år ska ge sig ut på arbetsmarknaden är att göra färdigt sin gymnasieutbildning. De som i dag pluggar ett yrkesförberedande program är i det närmaste garanterade jobb om fem år.

Ändå fortsätter yrkesprogrammen att tappa. På sju har andelen elever som läser årskurs ett på ett yrkesförberedande program minskat med 11 procentenheter.

Allt fler platser på de yrkesförberedande programmen gapar alltså tomma, något som den dåvarande utbildningsministern Jan Björklund kan berömma sig för.

Han gjorde yrkesutbildningarna till återvändsgränder. Han beskrev utbildningarna som ett andra klassens val för arbetarklassungar som saknar teoretisk talang. Han sänkte effektivt yrkesprogrammens status under ett stridsrop om att ”alla inte kan bli akademiker”.

Bedrövlig läsning

I går kom även Skolinspektionen med en rapport om situationen på yrkesprogrammen. Det är bedrövlig läsning.

Skolinspektionen har kommit fram till att eleverna har mycket dåligt stöd av lärare vid en fjärdedel av sina lektioner, och tvingas arbeta på egen hand.

Allra värst är det på el- och energi- samt vård- och omsorgsprogrammet.

Eleverna vet inte vad de ska arbeta med, har dålig studiero, ägnar skoltid åt att surfa på sina mobiler eller kommer helt enkelt inte till skolan över huvud taget.

Nu lovar den rödgröna regeringens – genom gymnasieminister Aida Hadzialic (S) – att man arbetar för att de som läser utbildningarna åter ska få högskolebehörighet och för att lärarbördan ska minska. Dessutom har man sjösatt en kampanj för att – tillsammans med arbetsmarknadens parter – berätta om värdet av en yrkesutbildning.

Det är en ordentlig och välkommen linjeförändring.

Få det att fungera

Nu återstår att få till politiken och att få den att fungera. För samhällets skull naturligtvis, som behöver både undersköterskor och bilmekaniker för att fungera.

Men också för ungdomarna som går miste om en utbildning som högst sannolikt leder till jobb och en möjlighet att etablera sig i vuxenvärlden.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.