Bildts nätverk lämnar scenen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-08-15

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Listan över hökar som tvingats lämna ­Vita huset på grund av sina ”affärer” och sin alltför hårdföra linje börjar bli ­besvärande lång för president Bush.

Donald Rumsfeld, Lewis Libby, Paul?Wolfowitz, John Bolton, Richard Pearl och nu Karl Rove, kanske den mäktigaste av dem alla.

I princip är det bara vicepresidenten Cheney kvar av alla de gamla bekanta till Carl Bildt som med revolutionär iver intog Vita huset efter valsegern 2000.

Rove och Bildt träffades redan på 1970-talet, när Rove var ordförande för republikanernas organisation på college, och vänskapen har stått sig genom åren. I början av 1980-talet bjöds Rove till Sverige för att lära moderaterna hur man samlar in pengar till politiska kampanjer. I samband med Bushs seger i guvernörsvalet i Texas 1994 var Bildt inbjuden för att ge råd.

Nu har Rove avgått och omdömena om honom varierar. Som politisk kampanjmakare har han få övermän. Han var en av de första att använda internet och datorer för att i detalj kartlägga väljarkåren och hans register över tänkbara bidragsgivare är legendariskt bland pr-konsulter världen över.

Hans storslagna mål var att ge republikanerna en evig majoritet i amerikansk politik och han skydde inga medel för att nå dit. Under hans tid som politisk konsult i Texas blev demokratiska politiker ofta föremål för vaga men mycket omskrivna FBI-undersökningar strax före valdagen. Efter valet, när Roves kandidat segrat, lades utredningarna oftast ned. Journalisten Molly Ivins har på ett övertygande sätt visat att Roves personliga kontakter med FBI-tjänstemannen Greg Rampton låg bakom skandalerna.

Roves kampanjer har alltid varit exceptionellt smutsiga. Många menar till och med att det är han som bär skulden för att amerikansk politik i dag handlar mer om personlig moral än om verklighetens politiska problem. Så raderade han ut demokraterna från Texas politiska scen. Så fick han Bush vald till president.

Men, som Molly Ivins också påpekat, ”om du struntar i verkligheten kommer den förr eller senare att bita dig i arslet”.

Trots att Bush/Rove gjort allt för att behålla kontrollen. Trots att de ritat om valkretsarna för att gynna republikanerna. Trots att de politiserat allt större delar av statsförvaltningen. Trots allt detta lämnar Rove jobbet som förlorare. Sedan valet förra året kontrolleras kongressens båda kammare av demokraterna. Endast 30 procent av väljarna ger Bush godkänt som president. Han tyngs inte minst av det totala misslyckandet i Irak (det tydligaste politiska arvet från Bildts numer avsatta vänner i administrationen).

Rove kan också vänta ett rättsligt efterspel. Kongressen utreder fortfarande hans roll när nio federala åklagare fick sparken för att ersättas av jurister nära det republikanska partiet.

Ännu en av Vita husets hökar lämnar scenen.

För evigt?

Carl Bildt kan säkert ge ett eller annat tips på den punkten.

Jesper Bengtsson

Följ ämnen i artikeln