Kvinnan i kassan har inte råd att äta sig mätt

Går inte att leva på en deltidslön

Två av tre handelsanställda arbetar deltid, de flesta ofrivilligt. Många har svårt att leva på sin lön.

Två av tre som arbetar i handeln jobbar deltid. För majoriteten är det inte något de valt. Om de fick möjlighet skulle väldigt många arbeta heltid, och få en full lön.

Fackförbundet Handels har frågat sina medlemmar hur vardagen påverkas av den låga lönen. Svaren är stundtals hjärtskärande.

På en öppen fråga om vad de skulle göra om de hade 2 000 kronor mer i lön svarar deltidsanställda handelsmedlemmar till exempel:

”Äta mig mätt.”

”Kunna laga mina hål i tänderna.”

”Äntligen kunna planera för att skaffa barn.”

Det här är Sverige 2024. Och det är inte någon marginaliserad grupp i utanförskap vi pratar om. Det här är personer du möter varje dag när du går till affären. Som hjälper dig att hitta bland hyllorna och som tar betalt när du bestämt dig.

Det är grannens dotter eller dina vänners son.

Kanske tänker du att deltidsarbetet ändå är en väg in i arbetslivet. En övergående period i ungdomen.

Glöm det. I många kvinnodominerade yrken är deltidsarbetet i praktiken norm, precis som inom handeln. Det är inget tillfälligt eller övergående.

Enligt beräkningar som LO gjort innebär deltidsarbetet att den genomsnittliga lön kvinnor i arbetaryrken får i verkligheten är 5 000 kronor lägre än heltidslönen.

Ändå är det heltidslöner som syns i till exempel statistiken över jämställdhet.

Företagens argument för deltidsarbetet är enkelt. De vill inte betala en krona mer än nödvändigt.

Det går naturligtvis att organisera arbetet annorlunda. Finns det någon som tror att andelen deltidsanställda skulle vara lika stor om handeln dominerades av män?

Vi beskriver gärna Sverige som ett både jämlikt och jämställt land. Rapporten från Handels visar att vi varken är det ena eller det andra. Massor av människor som arbetar så mycket som de får kan ändå inte leva på sin lön.

Rätten till heltid är en fråga för fack och arbetsgivare, eftersom det påverkar arbetslivet. Fackförbund som till exempel Handels och Kommunal har också på olika sätt drivit kravet på heltid hårt.

Men att så många, framför allt kvinnor, förvägras rätten att försörja sig själva är också en fråga för politiken. När människor som jobbar och vill jobba inte har råd att laga tänderna eller ge sina barn riktig mat syns effekterna i hela samhället.

Den nya LO-ledning som valdes i helgen har lovat att lyfta frågan om kvinnors villkor på arbetsmarknaden. Det är bra, men deltid och låga löner borde också vara en fråga i politiken. Magdalena Andersson skulle kunna ta Handels rapport och göra den till en utgångspunkt för sitt regeringsalternativ.

Vad, konkret, skulle en rödgrön regering göra för att kvinnor i handeln ska få en lön det går att leva på?

De beskedet vore skönt att ha inför valet 2026.