Kristersson tvivlar inte på sin egen briljans

”Breda samtal” om gängvåldet blir nog en föreläsning

Statsminister Ulf Kristersson bjöd in till ”samtal” om gängvåldet under partiledardebatten i söndags.

Ulf Kristersson vill att vi ska samla oss, det sa han flera gånger under SVT:s partiledardebatt i söndags. Gemensamt ta tag i frågorna, uthålligt och långsiktigt. På torsdag ska han träffa de andra partierna för att dela med sig av en ”detaljerad lägesgenomgång”.

Kanske kan vi landa i gemensamma slutsatser, sa statsministern.

Inga kompromisser

Denna något vaga formulering hade kunnat vara beundransvärd. Men Ulf Kristersson bjuder in till en föreläsning – inte långsiktiga kompromisser. Statsministern har med all önskvärd tydlighet visat att han inte är intresserad av sådana.

För två veckor sedan höll Kristersson ett tal till nationen. Formen är reserverad för särskilda tillfällen då svenskarna behöver samlas under kriser. Carl Bildt talade 1992 om rasism med anledning av Lasermannen och Göran Persson 2003 efter mordet på Anna Lindh. Stefan Löfven höll två tal under pandemin. Magdalena Andersson höll ett tal efter invasionen av Ukraina.

Skyllde på andra

Ulf Kristerssons tal stack ut. I stället för att samla landet ägnade han stora delar åt att skylla problemen på andra. Efter att ha klargjort att tidigare politisk naivitet lett oss hit, gick han över till att lista den nuvarande regeringens reformer för att få ordning igen. Alla andra har gjort fel – men nu är han här, denna briljanta man sprängfull av handlingskraft, för att ställa saker till rätta.

Det kom inte som någon överraskning för den som följt Ulf Kristersson. På Stefan Löfvens tid uppgav han sig ha skickat ”ett fylligt mejl” till statsministern, i vilket han morskt anmälde sig som frivillig att ingripa för att stoppa gängvåldet.

– Det är handling som gäller. Inte ny politisk samtalsterapi, sade Kristerssons i sitt sommartal i Strängnäs 2019.

Hoppade av

Men i praktiken var han inte intresserad av några kompromisser. Stefan Löfven bjöd in till samtal – men när Ulf Kristersson inte fick precis som han ville valde han att hoppa av.

”Tyvärr har det blivit uppenbart att regeringen inte är beredda att göra vad som krävs. Regeringen har inte velat genomföra Moderaternas förslag”, skrev Kristersson på Aftonbladet Debatt tillsammans med partiets dåvarande rättspolitiska talesperson Johan Forssell.

På torsdag kommer Ulf Kristersson säkerligen att hålla en rejäl lägesgenomgång. Men att tro att det skulle leda till några breda kompromisser vore naivt.


Vad tycker du? Chatta med Susanna Kierkegaard om texten. Livechatten börjar 09.00 men du kan skicka in inlägg redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Susanna Kierkegaard
    10 okt 2023

    Nu hinner vi tyvärr inte chatta mer i dag. Stort tack till alla er som varit med. Vi hörs igen snart!

  • 10 okt 2023

    Tror inte bara det är Åkesson som "styr" från baksätet. Jag uppfattar att de nya nya moderaterna verkligen tror på att ökad repression är enda botemedlet. Just nu känns tre år som en oändlig ocean av bortkastad tid.

    bjornc10

    Ja de har blivit så påverkade av SD, hela diskussionen har förskjutits. Även Socialdemokraterna har ju förflyttat sig åt samma håll, även om de försöker prata om förebyggande åtgärder också så är det stora fokuset på hårdare straff.

    Susanna Kierkegaard
  • 10 okt 2023

    jag tycker ulf kristersson ska sluta skylla problemen på invandrare delvis är de lögn samt också rasistiskt.

    vi har haft stor nytta av invandrare har själv på psykiaTRIN SOM EFTERSATT UTLÄndska läkare och även på vårdcentralen det regionala lasarettet.

    problemet är klasspolitik de har förts en politik där rika blivit rika på de fattigas bekostnad sådant leder till brottslighet inte etnicitet som högern och SD inbillar sej. de behövs en offensiv välfärdspolitik som satsar på barn och ungdomar då kommer vi kunna minska brottsligheten men de kommer ta 10-20 år.

    sosse75

    Ja, det lär nog ta lång tid att komma åt problemen på lång sikt. Hoppas att man kan hitta kortsiktiga lösningar för att få stopp för det värsta våldet nu. Men då behövs breda överenskommelser.

    Susanna Kierkegaard
  • 10 okt 2023

    Som så många andra gånger har regeringen teoretiska planer på hur man "ska få ordning på Sverige". När man sedan sitter vid makten och ska omsatta teorierna i praktik tar det tvärstopp. Primärt för att man inte kan genomföra sin politik utan att fråga styrelseordförande Åkesson om det är OK, sekundärt för att man inte vågar eftersom ett avsteg från SD-politiken medför att makten försvinner. Vi upplever ett sorgligt kapitel i svensk historia med en av de svagaste regeringar som suttit. Konstigt att 50% av de röstande gick på bluffen..

    Gösta M

    Ja, någon borde ställa Åkesson till svars på riktigt. Det är ju han som har den riktiga makten.

    Susanna Kierkegaard
  • 10 okt 2023

    Mycket felaktigt styre finns i världen. Men svenska styret vi har i Sverige idag är nog det mest npinsamma vi haft någonsin. Finns noll pondus i detta som ger folket förtroende (Ok de 3 %en har inte vaknat än)

    Många beskyllningar på tidigare regeringar har det alltid varit oavsett styre. Men nu är det det enda man hör. Dom kansle borde lägga mer krut på att hitta fungerande lösning.

    M

    Ja det kan man verkligen tycka.

    Susanna Kierkegaard

Följ ämnen i artikeln