Kvinnor är dubbelt utsatta på orättvis arbetsmarknad

HELTID Personer som förvägras att jobba heltid har sämre förmåner, löne- och kompetensutveckling.

Av landets drygt fyra miljoner anställda har ungefär en fjärdedel deltidsarbete. Tvåhundratusen av dem tvingas dessutom arbeta deltid trots att de helst av allt ­skulle vilja arbeta heltid.

En människa som förvägras ett fast heltidsjobb är en människa som tjänar sämre, har sämre förmåner, har svårare att följa med i löneutvecklingen och har svårt få kompetensutveckling. Det är en människa som får sämre pension och sämre ersättning när hen är sjuk, arbetslös eller föräldraledig.

Och det är en människa som med ganska stor sannolikhet är kvinna. Den absoluta majoriteten deltidsarbetare är nämligen kvinnor och de flesta har dessutom arbetaryrken i handeln, välfärden eller restaurangnäringen.

Och en kvinna med en lön som inte går att leva på just nu och en låg pension i framtiden är en kvinna som kanske måste göra sig beroende av någon annan.

Hela branscher på deltid

Att arbeta på deltid en begränsad period i början av arbetslivet, eller i samband med barnafödande, kan vara självvalt och behöver inte få så svåra följder för den anställdas ekonomi. Men statistiken pekar på att kvinnor fastnar i deltidsarbete.

39 procent av kvinnorna som arbetar deltid inom detaljhandeln har gjort det i över tio år, enligt en rapport från Handelsanställdas förbund. När hela branscher är uppbyggda kring att de anställda är deltidsanställda, då handlar det inte om flexibilitet längre.

Utbyggnaden av barnomsorgen och äldreomsorgen under 1970- och 1980-talen var avgörande för kvinnors möjlighet att ta sig ut på arbetsmarknaden. Men i en undersökning från 2013 svarar handelsanställda att försämringar i välfärden gör att de inte kan arbeta heltid. Förskolans öppettider fungerar inte med arbetets eller så måste man regelbundet hjälpa en anhörig.

Och i välfärden får allt för många inte jobba annat än deltid. Färre än varannan svensk kommun – där politiker som inte sällan kallar sig feminister är arbetsgivare - erbjuder sina anställda att arbeta heltid om de vill. Nog är det märkligt.

Simrishamn är sämst

Enligt tidningen Arbetet så sviker många kommuner sina löften om heltid. 136 kommuner lovar rätt till heltid, ändå jobbar i snitt fyra av tio fortfarande deltid. Sämsta resultatet har Simrishamn, där bara 45 procent jobbar heltid.

I ena änden kvinnor som inte kan jobba heltid för att de måste rusa till förskola och äldreboende och ta hand om familjen. I andra änden kvinnor i barnomsorg och äldrevård som inte får jobba heltid med att ta hand om barn och äldre.

Så blir arbetstidsfrågan en illustration av kvinnors dubbla utsatthet på arbetsmarknaden.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.