Ge de unga mindre tid att bränna bilar

Ännu en bilbrand.

Bilbränder har blivit de sista skälvande sommardagarnas stora följetong. I Malmö har över 70 bilar satts i brand sedan början av juli, men från hela landet rapporteras om brinnande bilar: Jordbro, Vingåker, Uppsala, Borås, Varberg, Södertälje...

Ska man tro på forskningen så brinner det bilar på platser där många unga människor bor, där man ofta lever trångt och där ungdomarna i stället för att trängas med syskon, föräldrar och släktingar hänger runt ute på gårdar och gator.

Bryta tristessen

Men varför bränner man bilar? Spänning, uppmärksamhet och gemenskap var viktiga förklaringar när man för ett par år sedan granskade anlagda bränder i just Malmö. Att tända eldar kan vara ett sätt att bryta tristessen, om än idiotiskt.

– Egentligen är det ett uttryck för frustration och inte så mycket mer. Man kan också förklara det med att det är ”spännande” att vandalisera, säger kulturgeografen John Östh vid Uppsala universitet till SVT.

Statistik vittnar om att antalet bilbränder i just Malmö faktiskt minskat och att många bilbränder är försök till försäkringsbedrägeri, men det finns det att göra.

Regeringen lovar nu att det ska bli enklare att sätta upp bevakningskameror på utsatta platser. Dessutom skärps straffen för bilbrännare. Det kan nog vara bra, men fler och mer närvarande poliser måste också till i förebyggande och trygghetsskapande syfte. Bilar brinner inte sällan i områden där även annan sorts kriminalitet plågar de boende. Och bilbrännare ägnar sig inte sällan även åt annan brottslighet.

Korta sommarlovet

Från Stockholms nordvästra stadsdelar rapporteras hur man genom att frakta bort dumpade och felparkerade bilar från gatorna, erbjuda fler sommarjobb och hålla fritidsgårdarna öppna halverat antalet bilbränder.

Poliser och fritidsgårdar, det är bra. Men låt oss, i all anspråkslöshet, föreslå en åtgärd till: korta sommarlovet och stycka upp skolterminerna.

Det skulle, å ena sidan, vara bra för skolresultaten i och med att eleverna då får fler undervisningstimmar. Det skulle dessutom minska föräldrars ledighetsstress kring det långa sommarlovet.

Och det skulle bidra till att skolungdomar inte har oceaner av syssloslös sommarledighet där de uttråkade kan drälla omkring och hitta på djävulskap.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Följ ämnen i artikeln