Polischefernas solkiga historia tar inte slut här

Anders Thornberg måste reda upp röran

Rikspolischef Anders Thornberg tänker hålla ett ”arbetsrättsligt” samtal med den tidigare regionpolischefen Mats Löfving.

Den som hade hoppats att cirkusen kring den högsta polisledningen skulle få ett värdigt slut blev besviken. Röran kring den tidigare regionpolischefen Mats Löfving och den tidigare underrättelsechefen Linda Staaf fick ingen lösning i dag.

Det är en historia som kan tyckas ha allt. Hemliga och destruktiva förbindelser mellan chefer i landets mest uppmärksammade myndighet. Kamrater som möjligen håller varandra om ryggen och interna anmälningar och ryktesspridning. Och detaljer, som beslut om rätten att bära tjänstevapen.

Det är en affär där det det finns antydningar om både maktmissbruk, kamaraderi och sexism.

Sant och falskt

Toppjuristen Runar Viksten har haft uppdraget att reda ut vad som egentligen är sant och falskt i historien, men något entydigt svar blev det knappast. Linda Staaf var kvalificerad när hon fick jobbet som underrättelsechef. Och Mats Löfving var inte jävig, i alla fall inte då.

Löfving var däremot jävig när underrättelsechefens lön 2016 höjdes från 63 000 till 71 250 kronor i månaden. Enligt utredningen var lönen visserligen skälig, men regionpolischefen borde inte ha fattat beslutet.

Enligt utredningen borde han inte heller ha förlängt Lina Staafs förordnade, beslutat om tjänstevapnet eller godkänt att hon skrev böcker som bisyssla. Inte för att något av detta nödvändigtvis skulle vara fel, utan på grund av de personliga relationerna.

Puttigt, personligt och solkigt

På ett plan kokar det hela ner till något futtigt, personligt och inte så lite solkigt. På ett annat ställer det frågor om tillståndet i ledningen för det som alltså kan beskrivas som en av landets tyngsta myndigheter.

Vikstens svar på de frågorna är att att rikspolischefen ”har att överväga” att skilja Löfving från jobbet, eller i vart fall från rollen som chef.

Det är en tung jurists sätt att säga att den tidigare regionpolischefen borde få sparken. Det är också ett sätt att säga att polisledningen och rikspolischefen inte har skött ärendet bra. Inte bra alls.

– Vi har rutiner, vi har riktlinjer. Men det hjälper inte om de inte följs, sa rikspolischef Anders Thornberg när rapporten blivit offentlig.

Han får sparken

Nu ska han ha ett ”arbetsrättsligt” samtal med Mats Löfving. Han kommer att få sparken.

Frågan är om det stannar där.

Den stora utmaningen för rikspolischefen är förstås att se till att ”rutiner och riktlinjer” faktiskt följs, i alla fall av den högsta polisledningen. Ledningen för myndigheten måste göra det den ska, leda kampen mot brottsligheten.

Kraven på en ny rikspolischef, av andra skäl, hörs redan från politiska krafter. Men en ny chefskarusell är knappast vad den svenska polisen behöver just nu.

Thornberg borde nog trots allt få chansen att bevisa att han är rätt man för jobbet.