Snart kan även USA ha ledsnat på Netanyahu

Billström behöver höja rösten om Israels bosättningar

År 2022 var det blodigaste året på nästan 20 år på det ockuperade västbanken. Enligt FN har 150 palestinier, varav 33 barn, dödats. Hamas och Islamiska Jihad har samtidigt hyllat flera av de blodiga och avskyvärda terrorattacker som drabbat Israel.

I januari eskalerade våldet. Hämndattacker födde nya hämndattacker.

För att försöka bidra till lugn reste den amerikanska utrikesministern Antony Blinken till både Israel och Palestina i slutet av januari. Blinken tydliggjorde att båda sidorna behövde ta ansvar för att lugna ner situationen.

Den amerikanske utrikesministern lyfte faran med palestiniernas krympande hopp och varnade Israel för att gå vidare med ytterligare bosättningar. Det skulle nämligen gynna de mest extrema grupperna i Palestina och spä på konflikten ytterligare.

Aviserat nya bosättningar

Men i februari aviserade Israels regering 10 000 nya bostäder och godkänt nio nya bosättningar på det av Israel ockuperade västbanken. Redan idag antas det bo över 500 000 bosättare på västbanken.

För första gången på sex år fördömde nyligen ett enigt FN:s säkerhetsråd Israels bosättningspolitik. Beslutet kom efter långa förhandlingar. De riktar stark kritik mot den israeliska regeringens planer på nya bosättningar på palestinskt territorium. Något som bryter mot internationellt rätt.

Uttalandet har redan kritiserats för att vara urvattnat och otillräckligt. Samtidigt har Israels nyligen återtillträdda premiärminister Benjamin Netanyahu fördömt uttalandet som ensidigt. Han riktade också kritik mot USA för att de släppte igenom texten.

Har gått för långt

USA brukar nämligen lägga in sitt veto mot texter som kritiserar Israel. Men den högernationalistiska koalitionsregeringen i Israel verkar ha gått för långt, även från Washingtons perspektiv.

I slutet av december bildade den tidigare premiärministern Benjamin Netanyahu återigen en regering. Den här gången med stöd av ultra-ortodoxa och ultranationalistiska partier. Flera av de nya ministrarna har drivit på för ytterligare bosättningar. Samtidigt har stämningen i Israel och Palestina blivit allt mer polariserad.

Får inte blunda

På grund av Rysslands invasion av Ukraina har konflikten mellan Israel och Palestina hamnat i skymundan i vår del av världen. Men vi får inte vända bort blicken.

Trots att det ser väldigt mörkt ut måste omvärlden göra mer för att hindra ytterligare eskalering.

Utrikesminister Tobias Billström borde låta sig inspireras av Antony Blinken. Sverige måste också stå upp för internationell rätt och bidra till en förhandlad tvåstatslösning mellan Israel och Palestina.

Det är dags att höja rösten, Billström.