Vad bråkar folk om? Klart Jesus var sosse

Den 15 september är det kyrkoval. SSU har inför valet lanserat en film med namnet ”Jesus är sosse”. Den kristna högern har gått i taket.

Andreas Sturesson, krist­demokratiskt kommunalråd i Jönköping säger exempelvis till SVT att det är ”osmakligt” när man använder Jesus i partipolitiska sammanhang. Och det ska komma från någon som har Jesus Kristus i partinamnet.

Den poäng SSU gör är att den kristna etiken står till vänster. Att ge allt man äger till fattiga, hjälpa andra utan egen vinning, älska sin nästa som sig själv ligger långt från det kalla och egoistiska samhälle som högern hyllar.

Det är också svårt att förena det kristna kärleksbudskapet med hat mot homo­sexuella ­eller nedvärdering av kvinnor. Att kristdemokrater och de högergrupper inom kyrkan som kallar sig ”opolitiska” blir arga är inte ­konstigt. Deras ­bibelsyn är ofta gammaldags och dessutom s­aknar de humor.

Kyrkovalet var länge en affär för de närmast sörjande. Men på senare år har främlingsfientliga och homofoba grupper ­mobiliserat. Mest obehagliga är Sverigedemokraterna som vill utnyttja det låga valdeltagandet och få genomslag för sin rasistiska politik via kyrkan.

Men även ­andra grupper som organiserade kvinnoprästmotståndare och de som vill hindra homosexuella att ­gifta sig i kyrkan blir allt mer högljudda.

Detta är frågor som berör alla Svenska kyrkans medlemmar, inte bara de som går i hög­mässan varje söndag.

Vill man vara en kyrka öppen för alla som känner sig kallade eller sluta sig kring de allra mest hängivna?

Vill man följa sin tid, välkomna jämställdhet mellan kvinnor och män och ge homosexuella samma rättigheter som heterosexuella, eller vill man tillbaka?

Vi vet hur det var förr, under den tid som Jonas Gardell så ­fenomenalt skildrade i ”Torka aldrig tårar utan handskar”. Framgångarna kan inte tas för givna, mörkermännen väntar i kulisserna, i kyrkovalet är de kandidater.

Vill man vara en del av samhället, aktiv i debatten för en ­generösare flyktingpolitik och allas lika värde, eller vill man välja tystnaden inför orättvisor och förnedring?

Men var Jesus verkligen sosse? I teologisk och historisk ­mening är det naturligtvis tveksamt. Dessutom är religiösa motiveringar till politiska ideologier ofta en ganska dålig idé.

Men jag tycker det beror på hur man ser det. Den svenska socialdemokratin är formad i ett kristet samhälle vilket påverkat både värderingar och ­retorik. Att socialdemokrater hittar inspiration i Jesus budskap är lika naturligt som att ­andra gör det.

Men SSU:s film ska nog främst tolkas som ett skämt. En drift med alla de som anser sig ha monopol på tolkningen av bibelns budskap och kyrkans uppdrag.

Den kristna ­högern kände sig ­uppenbart träffad.

Följ ämnen i artikeln