Säg sanningen om de superrika

Ja, Sverige är ett av världens mest jämlika länder.

Ja, Sverige är ett av de länder i världen där den ekonomiska ojämlikheten ökat mest sedan 80-talet.
I veckan presenterade SNS en rapport om kapitalskatter. Den är högintressant och skrämmande läsning.
Sverige är fortfarande hyfsat jämlikt om man bara tittar på inkomster av arbete. Helt annorlunda blir det om vi räknar med förmögenheter. Här börjar Sverige bli extremt, åt andra hållet.

De rikaste 40 familjernas andel av landets totala förmögenhet har ökat från en till sex procent från 1981 till i dag. Ärvt kapital spelar stor roll.

Kapitalistiska dynastier

Det är något väldigt skevt med hur vårt skattesystem är konstruerat. De superrika betalar låga skatter på pengar som ligger på hög och bara växer. Förmögenhetsskatt, arvsskatt och fastighetsskatt har avskaffats. Samtidigt betalar vanliga människor som lever på sina jobb bland världens högsta marginalskatter. Rapporten beskriver en verklighet där ”kapitalistiska dynastier” samlar på sig allt mer pengar som beskattas allt lägre. Denna grupp seglar i väg från övriga samhället. Här belönas inte hårt arbete, studier eller talang, utan enbart att ha rätt föräldrar. Det är vare sig sunt eller rättvist.

Rapportförfattarna är nationalekonomier i mittfåran och knappast några vänsterradikaler. Deras förslag är blygsamma. Återinför någon slags fastighetsskatt. Utred arvsskatt för de med stora förmögenheter. Se till att kraftigt subventionerade sparformer som ISK och kapitalförsäkring blir beskattade i nivå med annat kapital.

För låga skatter är farligt

SNS-rapportens utgångspunkt är att för låga, och olika skatter på kapital snedvrider ekonomin och gör den mindre effektiv. Det är viktigt.

Men i botten finns ideologiska vägval.

Vad är en rimlig fördelning? Hur mycket ska olika grupper bidra med?

Detta är först och främst en fråga om vår syn på rättvisa. Men det finns också starka belägg för att extrem ojämlikhet – och dit är Sverige på väg – leder till stora sociala spänningar och ökade konflikter.

Den svenska modellen handlar om att försöka bygga ett samhälle som håller ihop, samtidigt som det uppmuntrar till arbete och företagande. Dagens skattesystem leder åt ett helt annat håll.

Mer politik är möjligt

Det finns en mycket glädjande slutsats i rapporten. För några år sedan ansågs det helt omöjligt för enskilda länder att ha egna – högre – skattesatser på kapital. Då flyttar bara pengarna någon annanstans, sades det. Med ökat internationellt samarbete och hårdare regler har detta ändrats. De svenska möjligheterna att bygga egna skattesystem kopplat till våra värderingar om jämlikhet har ökat.

Poängen är att det finns mer utrymme för politik, om vi vill.

Följ ämnen i artikeln