Hon dog ensam på en offentlig toalett

Kvinnan dog på en toalett i Hansagallerian i Malmö.

Politiska beslut kan få ödesdigra konsekvenser. När regeringen väljer att spara på assistansen, då drabbar det givetvis de funktionsnedsatta. När Försäkringskassan skärper reglerna innebär det att människor kan fara riktigt illa.

Förra söndagen hittades en kvinna död på en offentlig toalett.

Den 55-åriga kvinnan led av ms, hon var förlamad i vänstra sidan av kroppen och rullstolsburen. På lördagen tog hon färdtjänsten in till Malmö för att gå på en konferens arrangerad av Neuroförbundet.

Åkte ensam

Hon åkte ensam eftersom hon inte längre hade rätt till assistanshjälp.

Efter mötet väntade färdtjänsten utanför Hansagallerian, men kvinnan dök aldrig upp. Hon svarade inte på mobilen, chauffören ringde dottern som polisanmälde mammans försvinnande.

Hon återfanns inte förrän nästa dag. På söndagen var det en städare som fann kvinnan inne på handikapptoaletten i Hansagallerian. Toaletten var utrustad med larm, men kvinnan nådde aldrig fram till det. Hon nådde inte heller sin mobil, utan dog ensam på den offentliga toaletten.

Färre timmar

Hon hade begärt fler assistanstimmer, men Försäkringskassan svarade med att minska antalet assistanstimmar. Det var helt enligt regeringens riktlinjer som i regleringsbrevet skriver att kassan ska "bryta utvecklingen av antalet timmar inom assistansersättningen".

Efter dödsfallet begär Neurologförbundet ett krismöte med den ansvariga ministern Åsa Regnér.

– Det har gått alldeles för långt när det börjar krävas dödsfall. Den här kvinnan får dö hängande på en toalett för att hon inte får den assistans hon behöver, säger Neurologförbundets ordförande Lise Lidbäck.

Mindre hjälp

Åsa Regnér har envist upprepat att människor inte ska drabbas av neddragningarna, men det är egentligen enkel matematik. Om antalet timmar minskar kommer de funktionsnedsatta att få mindre hjälp.

Åsa Regnér har också hänvisat till fusket och till assistansbolagen som lägger på för många timmar. Sanningen är att antalet fuskare är få, under en procent har dömts i domstol. Och om assistansbolagen lägger på fler timmar kan det vara för att de måste hjälpa de funktionsnedsatta med dessa eviga överklaganden när Försäkringskassan säger nej.

Förtroendet raseras

Det går på rutin numera, när en funktionsnedsatt begär assistans följer en lång rättslig process som måste sluka både tid, personal och pengar. Den 55-åriga kvinnan i Malmö hade själv JO-anmält den långa handläggningen av hennes ärende.

Självklart ska regering och myndigheter ha koll på pengarna, men vi kan inte ha ett samhälle som sparar på de allra svagaste.

Försäkringskassan får styra upp sin handläggning innan förtroendet för trygghetssystemen helt har raserats. Regeringen måste backa från besparingskraven. Vi kan inte ha ett samhälle där människor dör för att de inte fick den hjälp de borde ha fått