Citronsocialism

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-04

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

SURT Finansminister Anders Borg och finansmarknadsminister Mats Odell presenterade i går ett bankpaket på 50 miljarder för att stärka bankernas kapitalbas. Skattebetalarna körs över då regeringen erbjuder pengar utan att ställa krav på ägarskap.

4 februari 2009. Du går till affären och köper enbart citroner. När du sedan kommer hem och familjen tittar undrande på dig pekar du ner i kassen och utbrister förvånat att allt du köper tycks surna. Hoppsan!

Det brukar kallas för citronsocialism: staten tar över eller köper företag som går dåligt (citroner) och låter sedan diverse marknadsfundamentalistiska ideologer peka på dessa företag och därigenom bevisa att ju alla företag som staten går in i går dåligt. Slutsats: staten är alltid en dålig ägare.

Bankgarantin ett fiasko

I går presenterade finansminister Anders Borg och finansmarknadsminister Mats Odell ett bankpaket på 50 miljarder för att stärka bankernas kapitalbas. Det handlar om olika hybridlån, alltså inte att staten går in som delägare i någon form.

Man skulle förstås kunna tycka att vi skattebetalare för 50 miljarder skulle vara berättigade till inflytande över styrelser och ersättningar. Men det tycker inte regeringen som erbjuder bankerna pengar utan att ställa krav på ägarskap. Hur eventuella citroner som antar regeringens erbjudande ska förändras till något annat än citroner är därmed oklart.

Alltid dålig

Varför regeringen hyllas för sin hantering av finanskrisen är ett mysterium. Bankgarantin har hittills varit ett fiasko, Anders Borg vågade inte göra programmet obligatoriskt och därför ställde sig tre av fyra storbanker utanför. De kunde ju dra fördel av en implicit garanti men utan att behöva betala för den. Vi skattebetalare stod för risken och kostnaden. Tack så mycket! Det här är sann citronsocialism, socialisera kostnader och privatisera vinster, för att använda nobel­pristagare Paul Krugmans definition av begreppet.

Samtidigt som regeringen erbjuder pengar till dåligt fungerande banker har man inte avbrutit utförsäljningen av Nordea och SBAB. ”Staten ska inte äga”, deklarerade Mats Odell när han tillträdde och började sälja ut välfungerande statliga bolag eftersom han läst i filosofiboken att det är vad man ska göra. Staten är alltid en dålig ägare, iallafall den svenska staten. Att Stockholmsbörsen ägs av staten i Dubai tycks inte vara något ideologiskt problem.

Med Odell som personal shopper ska Sverige köpa det som inte fungerar och sälja det som fungerar, allt enbart på grund av ideologiska låsningar. Låsningar som en borgerlighet med anspråk på att vara modern för längesedan borde ha gjort sig av med.

Lämna citronsocialismen! Gör ett uppriktigt försök att föra Sverige genom krisen, utan att låta er begränsas av krav på renlärighet från de egna kärntrupperna. Det borde väljarna uppskatta.

KK

Följ ämnen i artikeln