Usel a-kassa ger inga jobb

Robust är ett ord som Anders Borg gillar. För ett år sedan var utbyggnad av järnvägen ­”robust” olönsamt. I dag är ­precis samma satsningar lika ”robust” lönsamma. Och att en usel a-kassa ­sätter människor i arbete är ”ett av de mest robusta resultat” finansdepartementet får från sina utvärderingar.

Det har gått nästan sex år sedan Sven ­Otto Littorin på Anders Borgs uppdrag ­satte in stöten mot den svenska arbetslöshetsförsäkringen. Avgifterna höjdes, mest för dem som tjänade minst. ­Ersättningsnivån sänktes och villkoren för att alls få ett försäkringsskydd skärptes.

En halv miljon svenskar lämnade ­a-kassan, och för de som stannat kvar har ersättningarna urholkats. I dag får mindre än var tionde arbetslös en ­ersättning på 80 procent av den tidigare lönen.

Resultatet är personliga katastrofer, en djungel av tilläggsförsäkringar och en väldig osäkerhet.

A-kassan har i praktiken havererat, men arbetslösheten har inte sjunkit till de fem eller sex procent där finans­ministern häpnadsväckande nog tycker att den ska ligga.

Anders Borg väntar fortfarande på att ­politiken ”ska bita”. En väntan som alltså pågått i sex år, och som fortsätter.

Det Anders Borg inte vill ta in är att hans politik har misslyckats. Trots ­departementets alla fina modeller har inte hårdare tag mot arbetslösa och ­sjuka minskat köerna på Arbetsförmedlingen. Människor anstränger sig ­säkert, men det hjälper inte när det inte finns några jobb.

Borg tycks inte heller förstå vad en fungerande a-kassa betyder på en ­modern arbetsmarknad. Alla är överens om att människor och företag måste kunna ställa om för att anpassa sig till nya villkor. Just därför behövs ett trygghetssystem som fungerar, där a-kassan är en hörnpelare.

Det, Anders Borg, är en riktigt robust ­politisk sanning.

Följ ämnen i artikeln