Carl Bildts Gmail är i tryggt förvar hos CIA

Carl Bildt sköter sin kommunikation via ett Google-konto, kunde Aftonbladet avslöja i höstas. Det mesta från höga tjänstemän, ambassader, UD och andra verkar gå den vägen.

Jag tänkte på det efter avslöjandet att USA:s underrättelse­tjänst har tillgång till servrarna på bland annat Google och Facebook. Allt du trodde var dina personliga hemligheter, dina privata mejl, dina bilder, dina relationer, ligger i själva verket i tryggt förvar hos de snälla farbröderna på NSA och CIA.

Och, med tanke på Carl Bildts Gmail, där ligger en hel del annat också.

Vilket ger mest information om hur Sverige kommer att agera i ett krisläge? Ett ryskt simulerat anfall, som det i påskas?

Eller informationen i Carl Bildts omtalade Ipad?

Sveriges säkerhetspolitiska reflexer, vårt sätt att tänka, våra kommunikationsvägar i en kris, är en av de viktigaste hemlig­heterna vi har.

När vi talar om försvars- och säkerhetspolitik är det ofta militära insatser som står i centrum. Men det är ett för begränsat perspektiv.

Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF, publicerade i förrgår en skuggrapport till Försvars­beredningen med namnet ”Det löser sig säkert”. De har samlat organisationer från Civilförsvarsförbundet till Greenpeace. De tillför något mycket väsentligt till diskussionen: människor.

Det är länge sedan Sveriges säkerhetspolitik handlade om att räkna stridsvagnar i Leningrad Oblast, regionen kring nuvarande Sankt Petersburg.  Vi har numera en bred syn på vår säkerhet som även analyserar terrorism, internationell brottslighet, miljö­­­katastrofer eller cyberattacker. Det handlar inte bara om skydd av territorium utan information, infrastruktur, institutioner, värderingar.

Bland andra Leni Björklund från Civilförsvars­förbundet lyfter i rapporten fram behovet av en folklig förankring för säkerhetspolitiken. Var och en måste veta sin uppgift och förstå sin roll. Björklund är tidigare försvars­minister och vet vad hon pratar om. Utan engagerade människor – ingen försvarsförmåga.

Bland andra Greenpeace lyfter i rapporten fram miljön som en fråga. En kärnkraftsolycka hotar vårt samhälle, kanske mer än något annat. Ändå kunde aktivister från Greenpeace obehindrat ta sig in på svenska kärnkraftverk och stanna där.

Människor gör fel ibland. Som när Kjell Larsson glömde viktiga interna papper författade av Pär Nuder på Operabaren och orsakade skandal. Eller den namnlöse person som glömde en dammsugare inne på Ringhals och orsakade en brand som kostade 1,8 miljarder.

I slutändan handlar all säkerhet om den mänskliga faktorn. Om människor som gör rätt, eller fel. Om beslutsfattare som är beredda att skicka upp jaktflyg även under obekväm arbetstid, eller som utsätter sig för risken att glömma sin Ipad i en bar.

Följ ämnen i artikeln