Gudrun Schyman sumpade chansen

Det här borde vara en storhetstid för Feministiskt initiativ.

Efter höstens Metoo-rörelse borde kvinnor ha strömmat till det feministiska partiet, men när Fi höll sin kongress i helgen var det med fortsatt lågt stöd i opinionen. Partiet ligger runt två procent och det är långt kvar till riksdagsspärren.

Partiledaren Gudrun Schyman brukar ta sig fram i medierna. Hon kunde ha lyft föräldraförsäkringen. När de manliga partiledarna har tävlat om vem som ger mest pengar till polisen, kunde hon ha pratat om klimatet och barnens framtid. När försvaret krävde fördubblat anslag kunde Gudrun Schyman ha kontrat med 75 miljarder till vården.

Men hon sumpade chansen.

Interna strider

I stället för att stå på barrikaderna har Fi:s partiledning ägnat sig åt interna strider. Gudrun Schymans nya parhäst Gita Nabavi är mest känd för en konflikt i Stockholms stadshus där hon anklagades för att vilja sparka partianställda och strunta i arbetsrätten. Partiets valarbete har mest handlat om bråk om riksdagslistan.

– Valberedningens förslag är fullständigt oseriöst, rena lekstugan, menar Andreas Pettersson som suttit i Fi:s skuggriksdagsgrupp i tidningen ETC.

När väljarna flyr brukar det bli bråk. I dagarna publicerar Aftonbladet en artikelserie om krispartierna, det vill säga Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet. De ligger alla runt fyraprocentsspärren. Vi får läsa om en räcka interna strider som tagit fokus från politiken.

Löfven antog utmaningen

Stefan Löfven och Ulf Kristersson har i princip haft fritt spelrum, även om de utnyttjat möjligheten dåligt. De två partiledarna har mest stått i en hörna och bråkat om vem som är bäst på att bekämpa brottsligheten. Den manliga partiledarteorin har varit att brott och straff är en fråga för kvinnor eftersom de är rädda för att bli nedslagna på gatan.

Här kunde Gudrun Schyman ha gått in och sagt att det där är skitsnack, kvinnor är mycket räddare för att dö på en dåligt bemannad akutmottagning. Men hon sumpade chansen.

I stället var det Stefan Löfven som antog utmaningen i helgen när han lovade en världsledande sjukvård. Det är i alla fall en bra ambition och det är helt i sin ordning att den kommer från det största partiet.

Hälften av väljarna är kvinnor. De feministiska frågorna förtjänar en stark röst i årets valrörelse.