Vi behöver ingen Nato-utredning

Vi lär inte behöva se några svenska Nato­soldater.

I ett försök att blidka mittenpartierna och skjuta ett problem framför sig tillsatte den förra regeringen en utredning med uppdrag att ta reda på om det behövs en utredning om svenskt medlemskap i Nato.

Så där kan det gå till i politiken, och i går lämnade ambassadör Tomas ­Bertelman sitt svar. Han menar att en utredning och Nato-medlemskap borde tillsättas, trots att Stefan Löfven redan

i sin regeringsdeklaration stängde den frågan.

Det är lockande att ironisera över politikens märkliga arbetsformer, men ­frågan om den svenska säkerheten förtjänar att tas på allvar.

Under nästa år ska ett nytt försvarsbeslut fattas. Militären kommer att få nya uppdrag och nya resurser.

Beslutet är tänkt att grundas på Försvarsberedningens ­betänkande från i maj och den bild av vår ­omvärld som rådde då. Krim hade just annekterats, men det mesta av striderna i östra Ukraina låg ännu  framför oss.

I maj var det inte heller någon som kunde förutspå en klassisk ubåtsjakt utanför Stockholm.

Att fatta ett långsiktigt försvarsbeslut utan hänsyn till de senaste fem månaderna skulle vara ansvarslöst. Alltså kommer det att behövas nya utredningar, och nya analyser.

Innan försvarspolitikerna lägger ut kursen måste dessutom antagligen samarbetet med andra länder utvärderas bättre, liksom effekten av påtryckningar som till exempel sanktioner. Det är trots allt så Europa svarat på angreppet mot Ukraina.

Men det finns en sak som inte behöver utredas, ett svenskt medlemskap

i Nato. Det kommer nämligen inte att hända. De som fortsätter den debatten visar bara att de inte tar säkerhets­politiken på allvar.

Följ ämnen i artikeln