Liam, 20, lockades till Cypern av Klarna

”Brydde sig inte om hon levde eller dog”

Klarna har använt sig av underleverantören Foundever för att driva sin kundtjänst. Man lockar unga med att jobba på soliga Cypern med förmånliga villkor.

Sol, bad och en fet lön på Cypern. Det låter nog som en härlig tillvaro för de flesta. Kanske lockas främst unga av tanken på att jobba utomlands några år.

”Efter din tid hos oss har du inte bara växt som person utan också skaffat dig en upplevelse för livet!” står det i jobbannonserna från det globala callcenterföretaget Foundever.

20-årige Liam Bladström från Falun nappade på erbjudandet. Han sålde sin bil, packade väskorna och flög ner till medelhavsön. På Cypern skulle han få jobba på Klarnas kundtjänst via Foundever.

Och ja, en upplevelse för livet verkar Liam och hans kollegor sannerligen ha fått. Men kanske inte den upplevelse de förväntat sig.

Väl på plats var villkoren inte riktigt så bra. Lönen låg mellan 67–78 kronor i timmen och de anställda arbetade mellan 48–56 timmar i veckan. Detta visar en granskning som tidningen Arbetet gjort tillsammans med Arbetsvärlden.

Även jämfört med andra jobb på Cypern var det en låg lön. Foundever lockade även med ett bonussystem. Men det var inte ens lönt att försöka nå upp till de siffror som krävdes, menar Liam.

Djävulskapen slutade inte där.

Utöver de dåliga lönerna verkar arbetsmiljön på kontoret varit fruktansvärd. Liam minns särskilt en incident med en chef.

– Han hade verkliga aggressionsproblem. Och det blev bara värre. Till slut stod han en dag vid sitt skrivbord och vrålade rakt ut mot oss. En kollega fick höra att ingen skulle bry sig ifall hon levde eller dog, berättar han.

Efter ett tag vände sig Liam och kollegorna till Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski. Han svarade inte på deras meddelanden.

Svenska betaljätten Klarna har länge beskrivits som något av en framgångssaga. Sebastian Siemiatkowski har målats upp som en ny generations techentreprenör tillsammans med Spotifys svenska vd, Daniel Ek.

Utöver detta verkar de ha andra gemensamma intressen: att inte sätta arbetsvillkor i främsta rummet. Foundever, som Klarna anlitat som underleverantör, verkar ligga i linje med de värderingarna.

Klarna och Spotify har hamnat i blåsväder under 2023 efter att ha lämnat förhandlingar om kollektivavtal. Efter hot om strejk tecknade Klarna till slut kollektivavtal. Kanske till Siemiatkowskis förtret, som jämfört facket med grisar.

Om den nya tidens techentreprenörer fortsätter på inslagen väg kommer de fackliga striderna stå som spön i backen.

Jag förstår inte vad som är så svårt med att vara mån om vettiga villkor, oavsett om de gäller ens egna anställda eller när man använder underleverantörer.

Finns inte bra arbetsvillkor inom ramen för affärsidén är det är dags att se över den. Då kanske den inte är så bra som de själva trott.

Liam Bladström är nu tillbaka i gråa och kalla Sverige. Enligt sina beräkningar har han gått 35 000–40 000 kronor back på sin ”upplevelse för livet”.