Körkortet från lumpen bör fungera även civilt

Ta tillvara på yrkeskunskaperna nu

Värnpliktiga

Den 24:e februari vaknade vi upp till ett nytt Europa. Och därmed också en ny värld. Rysslands invasion av Ukraina väcker ilska och avsky. Men det har också visat på behovet av att utveckla vårt svenska försvar.

Nu är det dags att utveckla värnplikten.

Efter Berlinmurens fall har det svenska försvaret i olika omgångar nedmonteras. Dels på grund utav att säkerhetsläget förbättrades, men också på grund utav att man ville modernisera försvaret och satsa på teknologi. Det är lätt att vara efterklok, men det är synd att Sverige gick från att ha en god beredskap till att helt ha urholkat vår krisförmåga.

Brister

Dessa brister blev tydliga under pandemin. Då byggdes intensivvårdsplatser upp över hela landet, med hjälp av försvaret. Dock var det brist på personal, materiel och skyddskläder.

Sverige hade inte heller några beredskapslager som Finland, även om Finlands lager bara hade räckt i några dagar.

Krigssjukvård i världsklass

Det är nästan fascinerande, hur Sverige lyckades gå från att ha en krigssjukvård i världsklass som en del av totalförsvaret, till en extremt svag beredskap. Det gör oss sårbara, ifall krisen eller kriget kommer.

Nu ska försvaret byggas ut. Senast 2028 ska vi lägga två procent av vårt BNP på försvaret. Det är att ta ett steg i rätt riktning. Men vi borde också göra det mer attraktivt att göra värnplikt.

Många unga som gör värnplikten lägger mellan sex till tolv månader inom värnplikten och blir en del av Sveriges beredskap. Men man får också med sig mycket yrkesskicklighet.

Kunskaper i yrkeslivet

Trots det är det väldigt svårt att använda dessa kunskaper i yrkeslivet. Exempelvis får du inte ta transportkörkort förrän du fyller 21 – trots att värnplikten genomförs som 18-åring.

Det kan också finnas svårigheter för dem som lär sig utöva krigssjukvård att utnyttja kunskaperna i den “vanliga” sjukvården.
Det är riktigt dumt. För samtidigt som vi behöver stärka försvaret så har vi stora problem med kompetensförsörjning i många branscher. Inte minst i välfärden.
Det går att slå två flugor i en smäll.

Gör det enklare att validera yrkeskunskaperna du får i värnplikten till arbetslivet, och få både ett starkare försvar - och fler som arbetar i Sveriges bristyrken. Det borde vara ett enkelt val.

Följ ämnen i artikeln