”Köp mina trosor” visar sugardatingens baksida

Bisarrt att polisen inte kan stänga ner sajterna

Pressbild för SVT:s nya serie ”Köp mina trosor”. Journalisten Nellie Erberth (till höger) lägger upp kontaktannonser och blir överöst av snoppbilder.

Tro det eller ej, men det går att sälja sina stinkande gamla strumpor på nätet. Det är i alla fall vad folk säger. Åtminstone om du är tjej.

Idén om att tjäna snabba pengar genom att utnyttja mäns märkliga fetischer har vuxit de senaste åren. Tjejer säljer använda spetstrosor eller sina slitna strumpbyxor på nätet.

I populärkulturen dyker ämnet upp då och då. I Netflixserien ”Orange is the new black” startar huvudpersonen Piper en affärsverksamhet i smyg genom att sälja använda trosor inifrån fängelset. Ämnet förekommer även i HBO:s ”Euphoria”.

Det framställs som ett kul sätt att utnyttja män i ett patriarkat och tjäna lätta pengar. Om de är så perversa och desperata är det väl lika bra att vända det till sin fördel.

Fenomenet ”sugar dating” bygger på lite samma logik. Idén är att unga kvinnor ska få betalt av äldre män för att umgås. Ibland i rena pengar, ibland i dyra väskor, märkeskläder eller flådiga resor. Det framställs i annonser som ett sätt för tjejer att tjäna enkla pengar.

Låter det inte lite för bra för att vara sant?

I dag släpptes första avsnittet av SVT:s dokumentärserie ”Köp mina trosor”. Programmet leds av reportern Nellie Erberth som fördjupar sig i fenomenet sugardating, både genom att lägga upp fejkade kontaktannonser, träffa män och intervjua kvinnor som använt sugardating-sajterna.

SVT släpper en ny serie om sugardating.

Det visar sig föga förvånande att sugardatingen är rätt lik gammal sunkig prostitution. Det som på sajterna förpackas som ett lyxliv i utbyte mot sällskap är i praktiken en fasad för sexköp. Och polisen kan inte stänga ner hemsidorna.

– Jobbigast var att inse den kopiösa mängd män som köper sex. Vanliga, medelålders män. Det var en läskig insikt hur omfattande det är, hur sugardejting används som ett kryphål, säger reportern Nellie Erberth till SVT.

Samtidigt sprids bilden av att det är kvinnan som har makten över sin ”sugardaddy”. Det är trots allt hon som tjänar pengarna – han är bara ensam, i behov av sällskap och någon att skämma bort.

Men både polisen och Socialstyrelsen har varnat för att sugardatingsajterna drar in barn och unga i prostitution. För ett år sedan intervjuade Sveriges Radio ”Ella”, som egentligen heter något annat. Hon blev utsatt för sexuella övergrepp på nätet och registrerade sig på sajten ”Sugardaters” när hon var 13 år.

När SR kontaktar vd:n för företaget som driver sajten svarar han att det är olyckligt att minderåriga bryter mot reglerna och skapar profiler på sidan.

– De gjorde det så jävla enkelt för mig att förstöra mitt liv. Det ska inte vara så här jävla lätt för en trettonåring att sälja sin kropp, säger Ella till SR.

Trots det finns sajterna kvar.

”Köp mina trosor” borde bli ett uppvaknande. Sugardating är inte glamorös frigörelse, det är prostitution.

Följ ämnen i artikeln