Fotboll ska vara stolthet - inte fusk

För två veckor sedan säkrade FC Rosengård SM-guldet, och i eftermiddag besegrades de ryska mästarna.

Sverige pratar politik, och fotboll.

I Skåne råder feber sedan både Malmö FF och FC Rosengård säkrat årets mästartitel. MFF:s insats mot Olympiakos tillhör den moderna idrottshistorien och i dag besegrade Rosengård de ryska mästarna Ryazan med 1-3.

Lotta Schelin och de andra i damlandslaget är klara för VM och i morgon är det meningen att herrarna, med eller utan Zlatan Ibrahimovic, ska ta ett stort steg mot EM.

Och i Superettan är Degerfors bara en hårsmån från att definitivt säkra nästa års kontrakt.

Den svenska fotbollen borde vara en odelad källa till glädje, och stolthet.

Men så har vi ju frågan om spelare som får betalt för att förlora, internationella brottssyndikat som styr resultaten och fixade jättespel. Uppgjorda matcher, kort sagt.

Första rättegången

På måndag börjar den första rättegången i Sverige om ett försök att fixa en fotbollsmatch. Tre spelare i IFK Värnamo erbjöds stora summor för att förlora mot Gais. I stället anmälde de försöket till klubben som kopplade in polisen.

Problemet är att spelarna i Värnamo kan tillhöra undantagen. Inför Uppdrag Gransknings dolda kamera försäkrar i kväll den tidigare Landskronaspelaren Lirdon Leci att han kan fixa resultat, både i Allsvenskan och i Superettan.

Uppdrag Granskning kan dessutom berätta om hur asiatiska spelbolag skickar personer för att direktrapportera från svenska matcher långt ner i serierna. Det beror knappast på asiaternas brinnande intresse för fotbollsresultaten i Skövde eller Oddevold. Rapportörerna behövs för att vadslagningen ska fungera.

Förmodligen har vi i Sverige varit naiva när det gäller de krafter som påverkar idrotten. Vi tänker på ideellt arbetande ledare, träningar i snålblåst och tipskuponger. Föreningsstämmor, fair play och åldersgränser, sådana saker.

Inte hela sanningen

Det är en sann bild, men verkligen inte hela sanningen. Dagens elitidrott omsätter väldiga pengar. I de stora lagidrotterna är många föreningar ombildade till bolag och spelarna - också på måttlig nivå - heltidsproffs. Och spelmarknaden har i grunden förändrats av internet.

Svensk spelpolitik må ha sociala ambitioner, men det gäller knappast de internationella spelbolagen.

Och för de asiatiska spelsyndikaten är socialt ansvar förmodligen ett okänt ord.

Tillsammans med huliganism, ekonomisk dopning och den bitvis samvetslösa handeln med unga spelare från Latinamerika och Afrika är de fixade matcherna ett hot mot hela fotbollen.

Fuskare och brottslingar borde inte ha med idrotten att göra. Det handlar om rörelsens trovädrighet gentemot publik, sponsorer, spelare och samhället i stort.

Polis och rättsvårdande myndigheter måste ta fixade vad på allvar. Det handlar om en grov och organiserad brottslighet vars effekter är mycket större än märkliga matchresultat.

Idrottens ansvar

Huvuddelen av ansvaret vilar dock på idrottsrörelsen. Häromdagen sjösatte Fotbollförbundet tillsammans med Brå ett arbete för att kartlägga hur omfattande problemet är.

Det är bra, men än viktigare är att landets alla idrottsklubbar gör värderingar och kampen mot fusk till en central del av sin verksamhet, inte minst utbildningen av ungdomar.

Försöken att korrumpera idrotten kommer att fortsätta. Och det är bara idrottsrörelsen som kan bjuda motstånd.

Framgångarna för fotbollen just nu visar vad svensk idrottsrörelse kan åstadkomma.

Följ ämnen i artikeln