Vi bör prata mer om sex

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-01-28

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nyligen lanserade Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, tillsammans med Utbildningsradion sexualupplysningsserien ”Sex på kartan”. Det är den första i sitt slag för skolan som producerats på 25 år.

Filmen är tecknad och karaktärerna är omkring 16 år gamla. Det är även medelåldern för ungdomars sexuella debut och avsikten är att det ska gå lätt att känna igen sig.

På ungas villkor

Frågorna som besvaras har kommit in från ungdomar till RFSU och Utbildningsradion. Tanken är att möta den undran som finns. På ungdomars villkor.

Att samtala om sex är viktigt. Synen på sexualitet och relationer har förändrats de senaste 25 åren. Självklart måste sexualupplysningen följa sin tid och dess värderingar. Därför är projektet ”Sex på kartan” mycket lovvärt.

I filmen har bland annat två tecknade figurer med olika hudfärg sex med varandra. Det har fått rasistiska kommentarer att strömma in. En högerextrem hemsida satte exempelvis som rubrik ”Extra! Vidrig rasblandarpropaganda från RFSU”.

Rasistiska inlägg

På DN-debatt skrev Utbildningsradions ledning i onsdags: ”Vår moderna sexualupplysningsfilm som tar hbtq-frågor och etnicitet på allvar har mötts av mer än en halv miljon inlägg på nätet. Hundratusentals

inlägg är av rasistisk karaktär och måste lyftas upp i ljuset”.

Bland andra filmens tecknare, på Eksjö Animation i Småland, har blivit utsatt för hot. Han säger till Smålandsnytt att ”det övervägande gensvaret på filmen är positivt. Folk tycker den är bra. Jag väljer att lyssna på de rösterna i stället.”

Det är en viktig inställning. De främlingsfientliga kommentarerna är liksom hoten försök att påverka medier och skrämma människor. Därför får vi inte falla undan för näthatet.

Filmen har även polisanmälts för brottet ”Förledande av ungdom”. Anmälan har överlämnats från polisen i Västerbotten till Justitiekanslern där den gissningsvis inte leder någonstans.

Reaktionen från flera håll kan bara beskrivas som hysterisk. Självklart måste man kunna ha olika åsikter om sexualitet och sexualupplysning i skolan. Men diskussionen måste föras på en mer sansad nivå än påhopp, hot och polisanmälningar.

Svårt att prata om det

Debatten om ”Sex på kartan” kommer strax efter diskussionen om gränslandet mellan sexualitet och övergrepp som drogs gång på Twitter genom #prataomdet. Då visades vikten av samtal, och att det är just att prata om det som är svårt.

”Sex på kartan” är en mycket bra satsning. Den ger ungdomar möjlighet att påbörja dessa samtal.

Aftonbladet
Anders Lindberg

Följ ämnen i artikeln