Hela samarbetet i Europa är hotat

Samtidigt som de svenska riksdagsledamöterna i går ropades upp i Stockholm kom nyheten att ytterligare en flyktingbåt kapsejsat i Egeiska havet. Den turkiska kustbevakningen lyckades rädda 211 personer men minst 22 personer, bland annat fyra barn, drunknade. Medan riksdagsledamöterna tågade förbi körsångare från Torsö och landskapens fanor på väg in i plenisalen började de ungerska gränsvakterna tillämpa den nya hårdare migrationslagen. Regeringen i Budapest utlyste undantagstillstånd och talar om en ”ny era”. Flyktingar grips av polisen och militären står redo att rycka in.

Ligger inte i Löfvens händer

I sin regeringsförklaring slog Stefan Löfven fast att inget land ska kunna smita undan sitt ansvar för att ge människor skydd. Flyktingmottagandet är en gemensam europeisk angelägenhet, och EU-länderna måste anta den tillsammans. Problemet är förstås att saken inte ligger i Löfvens händer. Arbetet med en gemensam ordning för flyktingmottagandet i EU går trögt. Migrationsministrarnas möte i måndags slutade – som så många gånger tidigare – i oenighet. Länder som Ungern, Polen, Rumänien, Litauen, Slovakien och Tjeckien vill inte till något pris gå med på några bindande regler.

Regeringens viktigaste uppgift

Ändå är det så det måste bli, om nödvändigt genom att EU använder möjligheten att fatta beslut med kvalificerad majoritet. Alternativet är inte bara ännu större problem med flyktingmottagandet och den fria rörligheten inom EU. Ytterst hotas förtroendet för hela det europeiska­ samarbetet. Varför ska tyska – eller svenska – skattebetalare bidra till utvecklingen i länder som vägrar ta sin del av Europas ansvar?

Så småningom blir det politisk vardag igen, men för dagen är flyktingsituationen i Europa och i Mellanöstern Stefan Löfvens och regeringens viktigaste uppgift.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.