Hur tänker ni som hånar astmatiker?

Rökförbud på uteserveringar?

Usch och fy, någon frihet ska man väl ha kvar, förmynderi! Hö, hö, hö.
Så kan man kort sammanfatta debatten om regeringens förslag till rökförbud på uteserveringar i veckan.

En riktig karl tål väl lite rök och sitter man på en uteservering ingår det liksom i spelets regler att folk röker. Hånet från höger till vänster visste liksom inga gränser.

Men jag vill att ni blundar och föreställer er att ni är någon annan - föreställ er att ni är jag exempelvis.

Jag tillhör den tiondel av svenska folket som har astma. Det syns inte utanpå men vi finns precis överallt. Vi sitter bredvid er i skolbänken, på bussen, vid jobbets fikabord - och under stundom även på krogen.

Allvarliga följder

Vi har det gemensamt att vi inte kan andas särskilt bra om någon blåser cigarettrök på oss. För de med allvarlig astma kan följderna bli ganska allvarliga. Har ni sett någon få ett riktigt astmaanfall någon gång?

Att inte kunna andas är obehagligt.

När hö, hö, hö-andet gick i gång på sociala medier efter regeringens förslag blev jag ledsen - och faktiskt förbannad.

Astma är en sjukdom man kan få i vuxen ålder. Många som arbetar inom hotell- och restaurangbranschen har i dag en arbetsmiljö där de får säga upp sig om de får astma.

Och inte bara astmatiker drabbas. Passiv rökning är farligt oavsett om du får i dig röken inomhus eller utomhus. Cigarettrök är ett arbetsmiljöproblem för alla som blir utsatta.

”Frihet”

Ibland definieras ”frihet” som rätten att göra vad du vill så länge du inte inkräktar på andras frihet.

Men när Liberalernas Jan Björklund twittrar om frihet att röka är det något annat han menar: friheten från att bry sig om att ens handlingar påverkar andra.

Debatten om rökförbud på uteserveringar, lekplatser och perronger påminner om när rökning inne på krogen förbjöds 2005. När väl förbudet var infört försvann diskussionen på några månader - i dag vill knappast någon återinföra de gamla reglerna.

Valfritt

Det som regeringen föreslår är rökförbud på offentliga platser, uteserveringar, lekplatser och perronger. Alla dessa platser är gemensamma, vi ska kunna vara där tillsammans. Det är alltså inte någons privata utrymme som inskränks - bara att röka där det påverkar andra.

– Allt som är dumt kan inte förbjudas, säger Emma Henriksson (KD), riksdagsledamot och ordförande i socialutskottet.

Men det handlar inte om att förbjuda "allt som är dumt" utan om att människor som inte röker ska slippa utsättas för rök på lekplatsen, när de väntar på bussen eller om de vill sitta på en uteservering i sommarkvällen.

Att röka är valfritt - astma och andra luftvägssjukdomar är det inte.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Följ ämnen i artikeln