Hennes lantiskupp släpper inte greppet

Trots att det gått 16 år förföljer fortfarande uttalandet om "lantisar" Anna Kinberg Batra

Spänningen i den moderata ledarstriden försvann egentligen redan innan den infunnit sig. Det blev aldrig någon match, och sedan de sista länsförbunden i förra veckan lämnat in sina nomineringar blir valberedningens arbete en expeditionsaffär.

Den kommer att föreslå Anna Kinberg Batra till ordförande för Moderaterna.

Egentligen har det väl bara funnits en sten på vägen, den där TV-intervjun från 1998 där den blivande moderatledaren hävdade att stockholmare skulle vara smartare än "lantisar".

Så får man inte säga

Så får man inte säga, i alla fall inte om man någon gång i framtiden tänkt kandidera till en toppost som rikspolitiker. I större delen av Sverige är förhållandet till huvudstaden ett komplicerat ämne, och moderaterna är knappast det parti som har störst trovärdighet när det gäller att få hela landet att leva.

Kinberg Batra har fått äta upp sitt 16 år gamla uttalande. Det nämns i snart sagt varenda presentation av henne och ett tolv sekunder långt klipp på You Tube med lantisuttalandet har visats 171 000 gånger.

Ett annat klipp, där Anna Kinberg Batra kommenterar regeringens budget, har som jämförelse visats 1 132 gånger.

Den blivande moderatledaren har bett om ursäkt. Det dummaste jag har sagt offentligt, är Kinberg Batras eget omdöme.

Ett förfluget ord

Kanske skulle det stanna vid det. Ett förfluget ord för snart 20 år sedan borde vara preskriberat, också i en så småaktig verksamhet som politik?

Så är det förstås, och inget tyder väl på att Kinberg Batra i dag skulle vara mer storstadsfixera än till exempel Fredrik Reinfeldt.

Ändå förtjänar den där intervjun att kommas ihåg, men inte som exempel på moderat folkförakt utan som ett slags förebud om det politiska landskap som formar dagens politiker.

Ingen som såg den där intervjun 1998 fick nämligen intrycket att det handlade om några förflugna ord eller någon tillfällig förlust av självkontroll. Tvärt om, Anna Kinberg som hon hette då sa som hon sa därför att hon ville väcka uppmärksamhet. Det lyckades ju verkligen.

Det var inte heller någon politisk nybörjare som talade. Kinberg var 28 år - en ålder där politiker numer aspirerar på partiledarposter - och hade flera års erfarenhet från tunga uppdrag i moderaterna.

Personkryss

Att lantisuttalandet dateras till 1998 är knappast någon tillfällighet. Valet det året var det första när systemet med personkryss tillämpades. För den som ville ta sig in i politiken gällde det att sticka ut.

Helt lyckades ändå inte ungmoderaternas PR-kupp, men resultatet blev i alla fall 2 612 personkryss för deras kandidat. 1998 var det inte så dåligt även om det inte räckte till en riksdagsplats. Den skulle ju komma senare.

I dag är personifieringen av politiken betydligt starkare än för 16 år sedan. En politiker som vill fram förväntas inte bara leverera minnesvärda citat till journalister, utan dessutom ständigt närvara i sociala medier. Det gäller att synas, och höras.

Allt kommer att finnas kvar, också sådant som kanske helst skulle vara begravt i glömskans mörker.

Det är antagligen precis den läxa morgondagens politiker har att lära av Anna Kinberg Batra.

Följ ämnen i artikeln