När det blir farligt att gå till arbetet

Publicerad 2014-07-21

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Något gick snett när en mobilkran skulle lyfta ett 290 ton tungt paket i förrgår. En man som arbetar på vindkraftsbygget fick sitt underben klämt och fick föras till sjukhus.

Han är långt ifrån ensam om att bli skadad på sitt jobb. Över 30 000 människor skadades på sitt arbete förra året, enligt en rapport från LO. Bättre arbetsmiljö borde vara en valvinnar­fråga. Så varför är det tyst om jobben som gör folk sjuka och skadade?

’Struntar i riskanalyser’

Vård- och omsorgsyrken är, tillsammans med tillverkningsindustrin, de ­vanligaste branscherna för anmälda ­arbetsolyckor. Enligt fackförbundet

IF Metall borde arbetsplatsen där mannen skadades i söndags tillhöra deras ­område.

– Vi ser generellt att företag struntar i att göra riskanalyser, som i princip är en vanlig skyddsrond där man kollar hur arbetsmiljön ser ut och var riskerna finns. Tjejer och killar får ställa sig och jobba utan att veta vilka faror som finns, säger Bo Andersson, ombudsman för IF ­Metall.

Psykisk ohälsa vanligt

När Alliansen tillträdde började de med att skära ned på anslaget till Arbetsmiljöverket och lägga ned Arbetslivsinstitutet. Bara sedan 2009 har antalet ­arbetsolyckor ökat med drygt 4 000, ­eller 20 procent. Men det är inte bara stora kranar eller tunga lyft som gör människor sjuka av sitt jobb. Den vanligaste orsaken till sjukskrivningar bland kvinnor är psykisk ohälsa. Det är en av konsekvenserna när arbetsmarknaden blir otryggare, de tidsbegränsade anställningarna vanligare och det egna inflytandet minskar.

Satsningar på bättre arbetsmiljö är ekonomiskt smart och gör att folk kan jobba längre. Så varför tävlar inte ­partierna om att göra frågan till sin? Varför är den inte hetast i valrörelsen?

Allra sämst arbetsmiljö har kvinnor ­inom LO-yrken. En grupp som sällan får de stora rubrikerna eller mest uppmärksamhet av politikerna. Sorgligt nog finns kanske förklaringen där.