Politisk snålhet drabbar vården

Bättre betalt kan få personalen att stanna.

Tjutande sirener och blinkande blåljus.

Landets sjukhus går in i stabsläge. Vården är i fara, ledningar kallas in och personal beordras att jobba övertid.

Larmen kommer allt oftare när landets stora sjukhus inte längre klarar av verksamheten.

I Skåne, Blekinge, Södra Älvsborg, Örebro, Stockholm och Sundsvall har operationer ställts in för att sjukhusen är överfulla. Sjuka patienter har skickats hem för att ingen kunnat ta hand om dem.

Det råder kriget kommer-stämning inom sjukvården och presumtiva patienter får passa sig. För den som blir sjuk är vården inte längre självklar.

Sjukhusen är katastrofen

Från början höjde sjukhusen sin ­beredskap vid stora olyckor och driftstörningar. På senare år har larmen kommit tätare och nu handlar det inte längre om utifrån kommande katastrofala situationer.

Nu är det själva sjukhusen som är ­katastrofen. Det råder så stor brist på sjuksköterskor att sjukhusen inte kan hålla alla avdelningar öppna. De stora akutsjukhusen klarar helt enkelt inte av att rekrytera personal. Sannolikt använder många sjukhusledningar nu ­begreppet stabsläge för att kunna tvinga in personal.

Vem orkar

Men vem orkar arbeta hundratals övertidstimmar i en superstressig ­arbetsmiljö? Det är inte konstigt att sjuksköterskorna väljer närsjukvården eller en bättre betald tjänst på andra ­sidan norska gränsen.

De stora sjukhusen borde höja sköterskornas löner, men i stället genomför många kraftiga besparingar vilket innebär risk för ännu större personalflykt. Sjuksköterskeyrket är inget kall, men den som väljer yrket vill ändå vårda ­patienterna och inte springa förbi dem.

Om sjuksköterskorna får bättre betalt kommer fler att stanna. Om fler stannar blir arbetsmiljön bättre och då kommer fler att välja sjuksköterskeyrket. En förutsättning är dock att politikerna finansierar sjukvården fullt ut. Den kris vi nu ser bottnar alltför ofta i ren politisk snålhet.

Följ ämnen i artikeln